PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | nr 4-5 | 78--84
Tytuł artykułu

Wpływ preferencji żywieniowych konsumentów na zmiany ich zachowań

Warianty tytułu
Impact of Consumers' Nutrition Preferences on Changes in Their Behaviour
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Pozytywne korelacje między deklarowanymi preferencjami a częstotliwością spożywania oraz chęcią spożywania w przyszłości wskazuje na istotne znaczenie preferencji, a więc zmiennej psychologicznej, w warunkowaniu zachowań konsumenckich. Można przypuszczać, że zmiana preferencji żywności, a także innych produktów, może prowadzić do zmiany zachowań konsumenckich bądź ułatwiać dokonanie zmiany w sytuacji pojawienia się różnych barier. O wielkości konsumpcji i jej zmianie decydują w istotnym stopniu, oprócz preferencji, także inne czynniki indywidualne oraz środowiskowe. Wykazane związki między badanymi zmiennymi pozwalają stwierdzić, że dokonanie zmian spożycia mięsa i potraw mięsnych oraz mleka i produktów mlecznych wymaga działań edukacyjnych ukierunkowanych nie tylko na zwiększenie świadomości żywieniowej dotyczącej tych produktów, lecz również na zmianę preferencji żywieniowych. Działania edukacyjne powinny być dostosowane do specyfiki ich odbiorców, w tym należy uwzględnić płeć jako cechę istotnie różnicującą preferencje konsumenckie. (fragment tekstu)
EN
The objective of the article is to set forth, to what degree preferences towards the selected food products and culinary techniques affect consumers' behaviour. Positive correlations between the declared preferences and the frequency of consumption of given food products and readiness to consume them in the future show a significant importance of preferences, therefore, the psychological variable, in determining consumer behaviour. The educational actions aimed at change of consumer behaviour should focus not only on an increase of awareness of food products but also on change of preferences towards those products. Moreover, they should be adjusted to their recipients, while it is necessary to consider sex as a feature significantly differentiating consumer preferences. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
78--84
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • U. Augustyniak, A. Brzozowska, Sposób żywienia młodzieży w Polsce na podstawie piśmiennictwa z ostatnich 10 lat (1990-2000), "Rocznik PZH" 2002, t. 53, nr 4.
  • E. Babicz-Zielińska, Jakość żywności w ocenie konsumenckiej, Gdańskie Wydawnictwo Naukowe, Gdańsk 2006.
  • E. Babicz-Zielinska, Studia nad preferencjami pokarmowymi oraz determinantami wyboru żywności w wybranych grupach konsumenckich, WSM, Gdynia 1999.
  • E. Babicz-Zielińska, Zachowania konsumentów w stosunku żywności i żywienia, "Żywność, Nauka, Technologia, Jakość" 2001, nr 29.
  • J. Czarnocińska, L. Wądołowska, J. Przysławski, M. Schlegel-Zawadzka, E. Babicz-Zielinska, Ocena postaw żywieniowych Polaków w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych, "Nowiny Lekarskie" 2005, t. 74.
  • V. Drapeau, V. Provencher, S. Lemieux, J.P. Despres, C. Bouchard, A. Tremblay, Do Six Year Changes in Eating Behaviors Predict Changes in Body Weight? Results from the Quebec Family Study, "International Journal of Obesity" 2003, No. 27.
  • K. Gutkowska, I. Ozimek, Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności - kryteria zróżnicowania, SGGW, Warszawa 2005.
  • M. Jeżewska, Wpływ tradycji na współczesne wzory żywieniowe, SGGW, Warszawa 1993 (praca doktorska).
  • M. Jeżewska-Zychowicz, Ocena wpływu wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, SGGW, Warszawa 2006.
  • M. Jeżewska-Zychowicz, Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, SGGW, Warszawa 2006.
  • M. Jeżewska-Zychowicz, Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa 2007.
  • T.M. Ngapo, F. Martin, E. Dransfield, Consumer Choices of Pork Chops: Results from Three Panels in France, "Food Quality and Preference" 2004, No. 15.
  • L. Wądołowska, E. Babicz-Zielińska, M. Schlegel-Zawadzka, J. Przysławski, J. Czarnocińska, Preferences and Choice Factors for Milk and Its Products among School Children, "Polish Journal of Food and Nutrition Sciences" 2002, Vol. 11, No. 52.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168616900

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.