PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 6 | 93--98
Tytuł artykułu

Benefits and Costs of Co-Existence Between Gm and Non-GM Supply Chains

Warianty tytułu
Korzyści i koszty współistnienia w łańcuchach dystrybucji produktów modyfikowanych genetycznie i niezmienionych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Co-existence refers to the ability of farmers and consumers to make a practical choice between conventional, organic, and genetically modified (GM) products. The paper aims to present the issue of coexistence between GM and non-GM supply chains, as well as to analyze the benefits and costs of this co-existence based on the example of Polish rapeseed chain. The conducted analysis show that the co-existence issues from benefits and costs point of view are difficult to analyze due to the early stage of GM implementation. However different qualitative and quantitative benefits and costs were discussed. (original abstract)
Wraz z dynamicznym rozwojem produkcji rolniczej wykorzystującej gatunki roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) rośnie znaczenie kwestii współistnienia produktów GMO i niezmienionych w łańcuchach żywności pasz dla zwierząt. Współistnienie pociąga za sobą konieczność wdrożenia, niezbędnych praktyk i działań,które umożliwiają zachowanie czystości i integralności produktów. Podstawowym warunkiem współistnienia jest zagwarantowanie konsumentom możliwość rzeczywistego wyboru spośród dostępnych produktów pochodzących różnych systemów rolniczych. Współistnienie rodzi określone korzyści i koszty. Na podstawie przeprowadzonych analiz w odniesieniu do łańcucha rzepaku w Polsce scharakteryzowano je kwantytatywnie i kwalitatywnie. Stwierdzono, iż koszty współistnienia dla ostatecznego produktu wynosi ok. 17 euro/tonę, zaś korzyści związane są: marżami płaconymi za produkty niemodyfikowane, podniesieniem poziomu zarządzania a także wzrostem zaufania partnerów biznesowych i konsumentów. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
93--98
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • Anioł A., Brookes G. 2005: The farm level impact of using GM agronomic traits in Polish arable crops. Brookes West, Dorchester.
  • Commission of the European Communities. 2003: Commission Recommendation of 23rd July 2003 on guidelines for the development of national strategies and best practices to ensure the co-existence of genetically modified crops with conventional and organic farming.
  • Costa Font M., Gil J.M., Traill B. 2008: Consumer acceptance, valuation of and attitudes towards genetically modified food: Review and implications for food policy. Food Policy, 33. No. 2, p. 99-111.
  • European Commission. 2006: Communication from the Commission to the Council and the European Parliament - Report of the implementation of the national measures on the coexistence of genetically modified crops with conventional and organic farming (COM(2006) 104 final).
  • European Commission. 2009: Report on national strategies to ensure coexistence of genetically modified crops with conventional and organic farming. IP/09/532.
  • ISAAA. 2007: Global status of commercialized biotech/GM crops 2007. Executive summary. ISAAA Brief 37-2007.
  • Maciejczak M., Wąs A. 2008: Anticipated impacts of GMO introduction on production pattern in Poland. XIII Congress EAAE. Genth. Belgium.
  • Maciejczak M. 2008: Farm-level economic impact of Bt maize cultivation in the European Union. Does GM technology reduce or increase the risk? [In:] Majewski et al, 2008: Income stabilisation in a changing agricultural world: policy and tools. Wieś Jutra Publishing.
  • Smyth S., Phillips P. 2002: Product differentiation alternatives: Identity Preservation, Segregation, and Traceability. AgBio Forum, 5(2) p. 30-42.
  • Żakowska-Biemans S., Maciejczak M. 2007: Polish consumers acceptance of genetically modified food. IIIrd International Conference on co-existence between GM and non-GM agricultural based supply chains.Seville. Spain. 20-21 November.
  • http://ecob.jrc.ec.europa.eu/.
  • http://europa.eu/scadplus/glossary/subsidiarity _en.htm.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169058732

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.