PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2/2 | 131--140
Tytuł artykułu

Wybrane japońskie techniki doskonalenia jakości w proekologicznym zarządzaniu przedsiębiorstwem

Warianty tytułu
Selected Japanese Techniques of Continuous Improvement of Quality in a Company's Environmental Management
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia wykorzystanie japońskich technik doskonalenia jakości w proekologicznym zarządzaniu przedsiębiorstwem. Celem przeprowadzonej analizy jest ukazanie wykorzystania koncepcji Kaizen oraz systemu szczupłej produkcji (Lean Manufacturing) w proekologicznej działalności przedsiębiorstwa. Na podstawie przeprowadzonej analizy wynika, iż wprowadzenie narzędzi wykorzystywanych w koncepcji Kaizen oraz eliminacja marnotrawstwa (nadprodukcja, zapasy, naprawy/braki, ruch, przetwarzanie, oczekiwanie, transport) prowadzą do zmniejszenia negatywnego oddziaływania przedsiębiorstwa na środowisko naturalne. (skrócony abstrakt oryginalny)
EN
The main research field of the article is the implementation of Japanese techniques of continuous improvement of quality in company's environmental performance. The aim of this paper is to present the implementation of the concept of Kaizen and Lean Manufacturing in company's environmental performance. As a result the implementation can lead to environmental benefits that are: enhancing company's environmental performance and market image by reducing the waste such as material use, energy consumption, wastewater, air emissions and use of energy. By minimizing impact on environment, company can reduce the costs, discover new market opportunities, reach new eco-aware customers, improve the quality of products and be more competitive on the market. Japanese concept of Kaizen and its tools is a valuable way and low-cost approach in management of improving company's environmental performance. It can be also implemented in Polish food industry. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
131--140
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • Chatterjee B. (February 2008), Applying Lean Kaizen. A Catalyst for Organizational Change, Pharmaceutical Processing, www.pharmpro.com, data wejścia 10.01.2010.
  • Connaughton S.A. (2008), Lean Manufacturing, EBSCO Research Starters, EBSCO Publishing Inc.
  • Curkovic S., Sroufe R., Landeros R. (2008), Measuring TQEM Returns from the Application of Quality Frameworks, "Business Strategies and the Environment" No 17, pp. 93-106.
  • Dahlgaard J.J, Kristensen K., Kanji G.K. (2004), (przełożył L. Wasilewski), Podstawy zarządzania jakością, PWN, Warszawa.
  • Darnall N., Jolley G. J., Handfield R. (2008), Environmental Management Systems and Green Supply Chain Management: Complements for Sustainability?, "Business Strategy and the Environment", No 18, pp. 30-45.
  • Hamrol A. (2008), Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa.
  • Imai M. (2006), Gemba Kaizen. Zdroworozsądkowe, niskokosztowe podejście do zarządzania, MT Biznes, Warszawa.
  • Jastrzębska E. M. (2007), Zarządzanie środowiskiem w przedsiębiorstwie, w: Jeżowski P. (red.), Ekonomiczne problemy ochrony środowiska i rozwoju zrównoważonego w XXI wieku, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
  • Kidwell M. (2006), Lean Manufacturing and the Environment, "Target" Association for Manufacturing Excellence, Vol. 22, No 6, pp. 13-18.
  • Lean and the Food and Beverages Industry, 2010, Kaizen Institute, www.kaizen.com/business-sectors/food-and-beverages-industry.html, data wejścia 28.01.2010.
  • "Lean Ecology: a Perfect Pair", http://www.strausforest.com/leanecology.html, data wejścia 15.01.2010. Lean Green Manufacturing. Case Study: Woodfold Mfg, Inc., 2007, www.pprc.org/solutions/woodfoldcasestudy_12_07.pdf, data wejścia 20.01.2010.
  • Lean Manufacturing and the Environment. Research on Advanced Manufacturing Systems and the Environment and Recommendations for Leveraging Better Environmental Performance (October 2003), United States Environmental Protection Agency, Policy, Economics and Innovation, www.epa.gov/innovation/lean.htm, data wejścia 14.01.2010.
  • Liker J. K., Hoseus M. (przełożył M. Kowalczyk), (2009), Kultura Toyoty. Serce i dusza filozofii Toyoty, MT Biznes, Warszawa.
  • Pańczyszyn J., Zapobiec marnotrawstwem, "Gazeta Przemysłu Drzewnego", maj 2009.
  • Pograniczny K. (2009), Kaizen - tajemnica japońskiej filozofii ciągłego doskonalenia. Kamień filozoficzny, "Top Logistyk" październik-listopad, nr 5 [11].
  • Poskrobko T. (2007), Programy prośrodowiskowe, w: Zarządzanie środowiskiem, Poskrobko B. (red.), PWE, Warszawa.
  • Schylander E., Martinuzzi A. (2007), ISO 14001 - Experiences, Effects and Future Challenges: a National Study in Austria, "Business Strategy and the Environment" No 16, pp. 133-147.
  • The Environmental Professional's Guide to Lean and Six Sigma (August 2009), United States Environmental Protection Agency, Ross & Associates Environmental Consulting, Ltd., Industrial Economics Inc., www.epa.gov/lean, data wejścia 15.01.2010.
  • The Lean and Environment Toolkit (2007), United States Environmental Protection Agency, EPA-100-K-06-003, Revised October 2007, www.epa.gov/lean, data wejścia 14.01.2010.
  • Toyota Earth Charter. Implementing Consolidated Environmental Management (2009), www.toyota.eu/Lists/ECS%20Documents/.../Earth_Charter_2009.pdf, data wejścia 14.01.2010.
  • Van der Zee B. (2008), Green Business, Dorling Kindersley Limited, London.
  • Wimmer W., Aus weniger mehr machen, "Plastverarbeiter" August 2008, pp. 90-91.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169343581

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.