PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2/2 | 141--150
Tytuł artykułu

Ciągłe doskonalenie systemów produkcji żywności opartych na koncepcji pull

Warianty tytułu
Continuous Improvement of the Food Production Systems Based on the "Pull" Conception
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty ciągłego doskonalenia systemów produkcji żywności opartej na koncepcji "pull". Autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania cyklu PDCA w doskonaleniu systemów opartych na kartach Kanban. Jako grupa podmiotów gospodarczych zostały wybrane placówki żywienia zbiorowego (które mogą być zarówno barami szybkiej obsługi, stołówkami zakładowymi, ale również i restauracjami). Dokonano identyfikacji poszczególnych obszarów działalności występujących w tego typu placówkach (takich jak: dostawy i magazyn, produkcja, zbyt) a następnie dla wybranego obszaru zaprezentowano możliwość zastosowania koncepcji ciągłego doskonalenia systemu produkcji typu "pull".(abstrakt oryginalny)
EN
This publication contains the main aspects of the continuous improvement in the food production systems. Authors present how to use PDCA cycle in the Kanban production systems based on such type of companies as fast food, or restaurants. Chosen area of the continuous improvement in Kanban system implementation in this kind of companies, were delivery area, which is the first area in this production systems. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
141--150
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Gdańska
  • Politechnika Gdańska
Bibliografia
  • Brzeziński M. (2002), Organizacja i sterowanie produkcją, Wyd. Placet, Warszawa.
  • Chapman S. (2005), Fundamentals of production planning & control, Wyd. Prentice Hall, New Jersey.
  • Dahlgaard J., Kristensen K., Kanji G. (2002), Podstawy zarządzania jakością, Wyd. PWN, Warszawa.
  • EFQM (2003), The Fundamenta! concepts of Excellence, Wyd. EFQM, Bruksela.
  • Karaszewski R. (2005), Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, Wyd. Dom Organizatora, Toruń.
  • Liker J.K. (2005), Droga Toyoty, Wyd. MT Biznes, Warszawa.
  • Łopatowska J. (2008), Buforowanie i harmonogramowanie w wybranych metodach planowania i sterowania produkcją w: Polak W., Noch T. (red.) Problemy zarządzania we współczesnych organizacjach, Wyd. Gdańskiej Wyższej Szkoły Administracji, Gdańsk.
  • The Productivity Press Development Team (2002), Kanban for the Shoploor, Wyd. Productivity Press, Portland, Oregon.
  • Womack J.P., Jones D.T. (2007), Lean thinking - szczupłe myślenie, Wyd. ProdPres.com.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169343683

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.