PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2/2 | 235--243
Tytuł artykułu

Żywność funkcjonalna - składnik diety przyszłości?

Warianty tytułu
Functional Food - Component of Future Diet?
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wzrost produkcji i konsumpcji mlecznych produktów funkcjonalnych wynika z rozwoju, badań naukowych, postępu technicznego, wzrostu popytu na żywność minimalnie przetworzoną, wygodną i ekologiczną. Projektowanie mlecznych produktów funkcjonalnych ma na celu wzbogacenie istniejącej na rynku żywności o aspekty zdrowotne. W niniejszym opracowaniu przedstawiono informacje dotyczące składników mleka o wysokiej aktywności biologicznej, a także probiotyków i prebiotyków możliwych do wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej, której spożywanie pozwoli ograniczyć występowanie najczęstszych schorzeń cywilizacyjnych XXI wieku. (abstrakt oryginalny)
EN
Increased production and consumption of functional dairy products is related to food science, technical progress, increased demand for minimal processed, convenient and ecological food. Designing of functional dairy products is aimed at enrichment of food, which is on market, in healthy aspects. In the present study Information about milk components with high biological activity are presented. Moreover, potential probiotics and prebiotics to be used in functional food production, which consumption allows to minimize the most frequent civilization illnesses of the XXI century are discussed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
235--243
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Ashwell, M. (2001), Functional Foods: a simple scheme for establishing the scientific basis for all claims. "Public Health Nutrition", 4:859-863
  • Clare D.A., Swaisgood H.E.(2000), Bioactive milk peptides: a prospectus, Journal of Dairy Science", 83 str. 1187-1195.
  • Diplock A.T. (1999), Scientific conspts of functional foods in Europę: Consensus documents, "British Journal of Nutrition", 81(Suppl 1), str 1-27.
  • Dziuba J., Iwaniak A., Minkiewicz P.(2003), Computer-aided characteristics of proteins as potential precursors of bioactive peptides." Polimery", 48, l, str. 50-53.
  • Dziuba J., Iwaniak A., Niklewicz M. (2008), Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów w "Mleczarstwo" tom I, wydanie drugie, pod red. Ziajka S., Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
  • Jaworski J., Kuncewicz A. (2008), Właściwości fizykochemiczne mleka w "Mleczarstwo" tom I, wydanie drugie, pod red. Ziajka S., Wydawnictwo UWM, Olsztyn
  • Korhonen H., Pihlanto-Leppala A., Rantamaki P., Tupasela T., (1998), Impact of processing on bioactive proteins and peptides. "Trends in Food Science &Technology",8, str. 307-319.
  • Lourens-Hattingh A., Viljoen B.C. (2001), Yoghurt as probiotic carrier food, "International Dairy Journal", 11, str. 1-17.
  • MacDonald H.B.(2000) Conjugated Linoleic Acid and Disease Prevention: A Review of Current Knowledge," Journal of the American College of Nutrition", Vol. 19, No. 90002, 111S-118S.
  • Rozporządzenie (WE) NR 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
  • Saarela M.(red.) (2007) Functional Dairy Products. Volume 2 - Woodhead Publishing in Food Science and Technology, CRC Press LLC. Wydanie pierwsze, Cambridge, Wielka Brytania.
  • Saxelin M., Korpela R., Mayra-Makinen,(2003), Classifying functional dairy products w "Functional Dairy Products" pod red. Mattilda-Sandholm T. i Saarela M., Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, Wielka Brytania
  • Shah N.P., (2000), Probiotic bacteria:selective enumeration and survival in dairy foods, "Journal Dairy Science", 83(4), str. 894-907.
  • Smith J. (2001), Defining health claims for Europe, "Funct Foods Nutraceut", listopad/grudzień nr 12.
  • Świderski F. (2003), Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • Ziajka S., Kowalik J. Łobacz A. (2008), Funkcjonalne produkty mleczne, "Przegląd Mleczarski" nr 7, str. 4-8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169658886

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.