PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2/2 | 257--263
Tytuł artykułu

Badanie wybranych składników mleka krowiego jako produktu regionalnego

Warianty tytułu
The Studies of Selected Components in Cow's Milk as Regional Product
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Skład kwasów tłuszczowych oznaczono w mleku krowim z hodowli naturalnej, hodowli oborowej oraz w mleku spożywczym o zawartości tłuszczu 3,2%. Metoda IDF Standard 1999 oraz metoda chromatografii gazowej była zastosowana do oznaczenia składu kwasów tłuszczowych w badanym mleku. W badanym mleku krowim z hodowli naturalnej, pochodzącym od małych producentów, stwierdzono wyższą zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niższą zawartość kwasów nasyconych w porównaniu do mleka krowiego oborowego i mleka spożywczego. (abstrakt oryginalny)
EN
The composition of fatty acids was determined in cow's milk from natural breeding, milk from cowshed breeding and grocer's cow milk 3,2% of fat. IDF Standard method 1999 and gas chromatography method was used to determine fatty acid composition in research milk. In cow's milk from natural breeding from small producers was higher content of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids and lower content of saturated fatty acids in comparison to milk from cowshed breeding and grocer's cow milk. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
257--263
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • IDF Standard (1999), Milk fat and milk fat products determination of fatty acid content, 182.
  • Krełowska-Kułas M. (1993), Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
  • Krzyżewski J. (2007), Wpływ żywienia krów na wydajność, skład chemiczny i jakość pozyskiwanego mleka, "Bydło" nr 7, 20-23.
  • Kuczyńska B., Puppel K. (2009), Profil kwasów tłuszczowych mleka krowiego w zależności od rasy, systemu żywienia oraz pory roku, "Przegląd Mleczarski" nr l, 10-14.
  • Pietrzak-Fiećko R., Borejszo Z., Smoczyński S.S. (2007), Fatty acid com-position in human milk, UHT cow's milk and infant formulas. Milchwissenschaft, 62 (4), 380-383.
  • Pietrzak-Fiećko R., Tomczyński R., Świstowska A., Borejszo Z., Kokoszko E., Smoczyńska K. (2009), The effect of mare's breed on the fatty acid composition of milk fat. Czech J. Anim. Sci., 54, 403-407.
  • Przybojewska B., Rafalski H., (2003), Kwasy tłuszczowe występujące w mleku a zdrowie człowieka, "Przegląd Mleczarski" nr 4, 148-151.
  • Rak L. (2008), Problemy produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej w świetle prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Konferencja Tradycyjne i Regionalne Technologie i Produkty w Żywieniu Człowieka, Lublin, s. 52.
  • Ritz P., Gachom P., Garel J-P., Bonnefoy J-C., Colon J-B., Renou J-P. (2005), Milk characterization: effect of breed. Food Chemistry, 91, 521-523.
  • Ziemiański S. (1996), Tłuszcze w żywieniu człowieka - nowe koncepcje i zalecenia, "Przemysł Spożywczy" nr 10, 10-16.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169659074

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.