PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2008 | nr 7 Makro- i mikroekonomiczne problemy gospodarki rynkowej | 127--135
Tytuł artykułu

Czekolady light w ocenie konsumentów

Warianty tytułu
Light Chocolate in the Opinion of Consumers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mając zarówno na uwadze zainteresowanie konsumentów, w trosce o szczupłą sylwetkę, produktami light, jak i jednoczesne malejące zainteresowanie konsumentów czekoladami light i zastrzeżeniami dotyczącymi jakości cech organoleptycznych produktów light, zrealizowano projekt, którego celem było przeprowadzenie porównawczych badań konsumenckich czekolad light w porównaniu do czekolad tradycyjnych. Zakres badań obejmował ocenę jakości organoleptycznej badanych próbek czekolad, ich pożądalności cząstkowych, czyli emocjonalnego stosunku konsumenta do wybranej cechy produktu, np. smak, zapach, jak również pożądalność ogólną, czyli emocjonalny stosunek konsumenta do ocenianego produktu, którego miarą jest stopień, w jakim go lubi lub nie lubi. Dodatkowo dokonano oceny wartości odżywczej oraz obserwacji cen i dostępności czekolad light w wybranych poznańskich sklepach. (fragment tekstu)
EN
The first part of the paper concerns the idea of diet products which became popular as soon as the fashion for slim bodies and healthy diets gained recognition. The samples of light and traditional chocolate were the subject of our research. All analyzed samples were produced by Wawel and Ritter Sport companies. The objective of this study was to estimate organoleptic attributes, desirability, price level, availability in the shops located in Poznań and calory content. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Strony
127--135
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, student
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, student
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, student
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, student
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, student
Bibliografia
  • Belitz H.D., Grosch W., Food chemistry, Springer Verlag, Berlin 1999.
  • Ochmańska E., Raport: lekkość smaku, "Trendy Food" 2006, nr 3.
  • Polska Norma PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
  • Polska Norma PN-ISO 5492:1997. Analiza sensoryczna. Terminologia.
  • Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 roku w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169721669

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.