PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 2 | 115--127
Tytuł artykułu

Ekonomiczne uwarunkowania uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie

Autorzy
Warianty tytułu
Economic Determinants of Genetically Modified Plants Cultivation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Upowszechnianie się uprawy odmian zmodyfikowanych genetycznie jest jedną z najważniejszych innowacji w produkcji rolnej ostatniego dwudziestolecia. Skutki tej innowacji są wielorakie i bardzo trudne do precyzyjnego określenia. Przesłanki uprawy GMO są obecnie uwarunkowane czynnikami podażowymi, co może skłaniać do zbyt wczesnego wprowadzania takich odmian do praktyki. W związku z tym naturalne są decyzje poddania produkcji oraz obrotu produktami genetycznie zmodyfikowanymi regulacjom administracyjnym. W niniejszym artykule przedstawiono ekonomiczną perspektywę podejmowania decyzji regulacyjnych względem GMO. Przedstawiono również istniejące i proponowane regulacje dotyczące rynku produktów zmodyfikowanych genetycznie w krajach Unii Europejskiej oraz w USA. Na tym tle scharakteryzowano zmiany w powierzchni uprawy oraz rozprzestrzenieniu upraw GMO. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
115--127
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Radzików
Bibliografia
  • 1. Arrow K.J., Cropper M.L., Eads G.C., Hahn R.W., Lave L.B., Noll R.G., Portney P.R., Russell M., Schalensee R., Smith V.K., Stavins R.N.: Benefit-cost analysis in environmental, health, and safety regulation. American Enterprise Institute. The Annapolis Center. Resource for the Future, 1996.
  • 2. Arrow K.J., Fisher A.: Environmental preservation, uncertainty, and irreversibility. Quarterly Journal of Economics, No 88, 1974.
  • 3. Aslaksen I., Myhr A.I.: The Worth of a wildflower: precautionary perspectives on the environmental risk of GMOs. Ecological Economics, No 60, 2007.
  • 4. Beckmann V., Soregaroli C., Wessler J.: Coexistence rules and regulations in the EU. American Journal of Agricultural Economics, No 88, 2006.
  • 5. Bredahl L.: Determinants of consumer attitudes and purchase intentions with regard to genetically modified food. Results of a cross-national survey. Journal of Consumer Policy, No 24, 2002.
  • 6. Crespi J.M., Marette S.: “Does contain” vs. “does not contain”: does it matter which GMO label is used? European Journal of Law and Economics, No 16, 2003.
  • 7. Farrow S.: Using risk assessment, benefit-cost analysis, and real options to implement precautionary principle. Risk Analysis, No 24, 2004.
  • 8. Frisvold G.B., Sullivan J., Raneses A.: Genetic improvement in major US crops: the size and distribution of benefits. Agricultural Economics, No 28, 2003.
  • 9. Furtan W.H., Gray R.S., Holzman J.J.: The optimal time to license a biotech lemon. Contemporary Economic Policy, No 21, 2003.
  • 10. Gollier C., Streich N.: Decision-making under scientific uncertainty: the economics of the precautionary principle. The Journal of Risk and Uncertainty, No 27, 2003.
  • 11. Harhoff D., Regibeau P., Rockett K.: Genetically modified food. Evaluating the economic risks. Economic Policy, October, 2001.
  • 12. Henry C.: Investment decisions under uncertainty: the irreversibility effect. American Economic Review, 64, 1974.
  • 13. James C.: Global status of commercialized biotech/GM crops: 2006. ISAAA, No 35.
  • 14. Lapan H.E., Moschini G.: Innovation and trade with endogenous market failure: the case of genetically modified products. American Journal of Agricultural Economics, No 86, 2004.
  • 15. Le Marre K.N., Witte C.L., Burkink T.J., Grunhagen M., Wells G.J.: A second generation of genetically modified food: American versus French perspectives. Journal of Food Products Marketing, No 13, 2007.
  • 16. Lipton M.: Plant breeding and poverty: can transgenic seeds replicate the "green revolution" as a source of gains for the poor? Journal of Development Studies, No 43, 2007.
  • 17. Mayer S., Stirling A.: Finding a precautionary approach to technological developments? Lessons from evaluation of GM crops. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, No 15, 2002.
  • 18. Messean A., Angevin F., Gomez-Barbera M., Menrad K., Rodrgigeuz-Cerezo E.: New case studies on the coexistence of GM and non-GM crops in European agriculture. European Commission. Joint Research Centre. 2006.
  • 19. O'Neill J., Spash C.L.: Conceptions of value in environmental decision-making. Environmental Values, No 9, 2000.
  • 20. Post D.L.: The precautionary principle and risk assessment in international food safety: how the World Trade Organization influences standards. Risk Analysis, No 5, 2006.
  • 21. Quaim M., Zilberman D.: Yield effects of genetically modified crops in developing coutries. Science, No 299, 2003.
  • 22. Sandin P.: Dimensions of the precautionary principle. Human and Ecological Risk Assesment, No 5, 1999.
  • 23. Soma K. : Natura economica in environmental valuation. Environmental Values, No 15, 2006.
  • 24. Turvey C.G., Mojduszka E.M.: The precautionary principle and the law of unintended consequences. Food Policy, No 30, 2005.
  • 25. Veyssiere L., Giannakas K.: Strategic labeling and trade of GMOs. Journal of Agricultural&Food Industrial Organization, vol. 4, art. 1, 2006.
  • 26. Zilberman D., Ameden H., Graff G., Qaim M.: Agricultural biotechnology: productivity, biodiversity, and intellectual property rights. Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, vol. 2, art. 3, 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170656661

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.