PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 2 | nr 749 | 39--45
Tytuł artykułu

Badania nad zastosowaniem polisacharydów do usuwania ze środowiska metali ciężkich szkodliwych dla zdrowia

Warianty tytułu
Investigation on Polysaccharides Application to Remove Harmful Heavy Metals from Environment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rezultaty przeprowadzonych badań potwierdzają przydatność wybranych polisacharydów do usuwania metali ciężkich ze środowiska, jednak skuteczność tego działania zależy przede wszystkim od rodzaju metalu, jaki chcemy usunąć, jak również od rodzaju zastosowanego do tego celu polisacharydu. (fragment tekstu)
EN
Capacity for combine heavy metals (Pb2+, Sn2+, Co2+, Cd2+, Cu2+) by select polysaccharides have been investigated. Following polysaccharides were used: high methoxy pectin - degree of esterification was 77,7% (HMP-1), low methoxy pectin - degree of esterification was 38% (LMP), high methoxy pectin - degree of esterification was 60% (UMP-2), alginate, carrageen and agaroide. Attainment results confirms usefulness above - mentioned polysaccharides to remove heavy metals from environment. Efficacy effect of them depends on kind of eliminated metal and used polysaccharyde. (original abstract)
Rocznik
Tom
2
Numer
Strony
39--45
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Nikonorow M.: Zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne żywności. Wyd. 2. Warszawa: WNT 1980.
  • Młodecki H. (i in.): Zagadnienia zdrowotne żywności. Warszawa: PZWL 1982.
  • Janicek G., Pokorny J., Davidek J.: Chemia żywności. Warszawa: WNT 1978.
  • Vasilenko Yu. K., Kaishera N.Sh., Kompantsev V.A. (i in.): (Pyatigorsk Farm. Inst., Pyatigorsk), Khim.-Farm. Zh., 1993, 27(11), 44-6 (Rus.).
  • Minczewski J., Marczenko Z.: Chemia analityczna. T. II, Warszawa: PWN 1977.
  • Ivanov K., Popova M., Denev P., Kratchanov C.: Zeitschrift für Lebensmittel Untersuchung und Forschung, 1992, 195(5), 455-458.
  • Ivanov K., Popova M., Denev P., Kratchanov C.: Zeitschrift fur Lebensmittel Untersuchung und Forschung, 1992, 194(1), 26-28.
  • Wucherpfennig K., Otto K., Wittenschlaeger L.: Wein - Wissenschaft, 1984, 39(2), 132-139.
  • Industrial Gums, Polysaccharides and their drivatives. New York & London: Academic Press 1973.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170697272

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.