PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 2 | nr 749 | 89--97
Tytuł artykułu

Próba oceny wyników produkcyjnych i ekonomicznych przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego we Wrocławiu

Warianty tytułu
The Attempt of Estimate Production of Meat Industry Enterprise Acting in Wrocław
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W latach 1991-1995 w Przedsiębiorstwie Przemysłu Mięsnego we Wrocławiu nastąpiło zmniejszenie rozmiaru produkcji ogółem i większości grup asortymentowych. Wzrosła tylko produkcja wędlin podrobowych. Przyczyną tej sytuacji były trudności surowcowe, spadek konsumpcji mięsa i nasilająca się konkurencja.
Na pozytywną ocenę zasługuje szeroki i ciągle uzupełniany asortyment wyrobów.
W strukturze produkcji dominują uboje trzody chlewnej i bydła. Wśród wędlin przeważają kiełbasy nietrwałe i wędliny mięsne.
Przedsiębiorstwo nie wykorzystuje posiadanych mocy produkcyjnych, przy czym najniższy wskaźnik ich wykorzystania osiągnięto w przypadku uboju bydła.
Mimo tendencji do zmniejszania produkcji rosną koszty, co wpływa na pogorszenie efektywności ekonomicznej.
W strukturze kosztów najwyższy udział mają materiały i wynagrodzenia. (fragment tekstu)
EN
The article is the attempt of estimate of acting of Meat Industry Enterprise, where production in general was reduced from year 1991 to 1995. Only production of pluck porkbutcher's products increased.
It was due to: of troubles in buying of slaughter, decreasing of meat consumption and intensifing of competition.
A whole assortment of meat products was noticed and it was still completing. In the structure of production dominated the slaughter of pigs and the slaughter of cattle. The enterprise did not use its all production powers, what was the main causes of decreasing of quantity of production. (original abstract)
Rocznik
Tom
2
Numer
Strony
89--97
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Tyszkiewicz-Staniszewska Z.: Polski trudny rynek mięsny. "Gospodarka Mięsna" 1995 nr 4.
  • Urban S.: Czynniki wpływające na decyzje konsumentów podejmowane przy zakupie produktów mięsnych. "Gospodarka Mięsna" 1995 nr 6.
  • Urban R.: Stan i perspektywy rozwoju gospodarki mięsnej. "Gospodarka Mięsna" 1995 nr 11.
  • Ekonomika przedsiębiorstwa przemysłowego. Praca zbiorowa pod red. T. Kierczyński. Warszawa: PWE 1992.
  • Fedorowicz Z., Pyzik T.: Źródło obniżki kosztów własnych w przemyśle mięsnym. Warszawa: WPLiS 1986.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170697566

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.