PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 2 | nr 749 | 111--117
Tytuł artykułu

Analiza wielkości skupu i cen trzody chlewnej w latach 1991-1994

Autorzy
Warianty tytułu
An Analysis of Volume of Purchase and Purchase Prices of Pigs for Slaughter in 1991-1994
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Lata 1991-1994 to okres dostosowywania się gospodarki żywnościowej do reguł wolnego handlu. Wiąże się to m.in. ze zmianą postaw i zachowań zarówno producentów, jak i odbiorców produktów rolnych. Cechą rynku mięsa wieprzowego w badanym okresie jest brak stabilności oraz spadek wielkości produkcji i wielkości skupu mięsa wieprzowego.
Główną przyczynę destabilizacji tego rynku dostrzega się w silnym oddziaływaniu czynników naturalnych na wielkość pogłowia trzody chlewnej, a przede wszystkim wielkości zbiorów i plonów ziemiopłodów stosowanych jako podstawowe pasze (powstawanie tzw. "cyklu świńskiego"). Niewątpliwie duży wpływ na kształtowanie podaży żywca wieprzowego wywierają obecnie także czynniki ekonomiczne: relacje cen skupu trzody chlewnej do cen podstawowych pasz (jako pochodna wielkości zbiorów i wysokości plonów podstawowych roślin paszowych) - co decyduje w największym stopniu o opłacalności chowu trzody chlewnej - a także polityka gospodarcza państwa w stosunku do całego kompleksu żywnościowego (w ramach której można wyróżnić tak ważne elementy, jak: interwencja na rynku wewnętrznym i powiązana z nią jego ochrona, polityka kredytowa, rozwój infrastruktury rynkowej oraz stan rozwoju i kondycja ekonomiczna przetwórstwa). (fragment tekstu)
EN
In 1991-1994 the volume of purchase of pigs for slaughter shoved a falling tendency. There is a strong negative correlation between a volume of purchase and a purchase prices and less (but a strong too) negative correlation between a volume of purchase and a market prices. The seasonal index of volume of purchase is relatively high - 7,52% but lower than the seasonal indexes in the previous periods. (original abstract)
Rocznik
Tom
2
Numer
Strony
111--117
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Biuletyn Informacyjny ARR. Warszawa 1991-1996.
  • Raporty Rynkowe. Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Agencja Rynku Rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Warszawa 1991-1995.
  • Krzysztofiak M., Luszniewicz A.: Statystyka. Warszawa: PWE 1976.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170697801

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.