Warianty tytułu
Livestock production in arab countries a problem of people food
Języki publikacji
Abstrakty
Kraje arabskie zajmują powierzchnię 1378 mln hektarów, ich obszar rozciąga się na długości 7 500 km; 49% obszaru leży w strefie klimatu pustynnego, 40% - w strefie klimatu umiarkowanego, a tylko 1% - w strefie klimatu zimnego. Rolnictwo w świecie arabskim zajmuje czołowe miejsce w gospodarce tych krajów. Połowa ludności arabskiej jest zatrudniona w rolnictwie i na nim opiera się wiele branż przemysłu. W takich krajach jak Jordania, Egipt, Sudan, Maroko, Tunezja, Liban i Syria eksport produktów rolnych jest podstawowym i głównym, składnikiem eksportu ogólnego. Produkcja zwierzęca jest głównym składnikiem produkcji rolniczej w krajach arabskich, w wielu z nich produkcja zwierzęca przekracza 30% ogólnej produkcji rolniczej. Hodowla zwierząt jest podstawą życia wielu Beduinów, którzy stanowią większość narodową w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki. Pomimo przestarzałych metod hodowli produkcja zwierzęca jest wystarczająca i zaspokaja potrzeby mieszkańców. W krajach takich jak Sudan, Somalia i Mauretania produkcja ta jest podstawowym źródłem dochodu. (fragment tekstu)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
139--145
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
- "Magazyn Centrum Badań Naukowych Aldżamahirja Libijska" 1995 nr 3.
- FAO. Yearbook vol. 45. Roma 1991.
- Czynniki produkcyjne rolnictwa w Libii. Trypolis: Centrum Badań Naukowych 1992.
- "Magazyn Arabskiej Organizacji Rozwoju i Rolnictwa" (Sudan) 1992 nr 2.
- "Magazyn Arabskiej Organizacji Rozwoju i Rolnictwa" (Sudan) 1982 nr 3.
- "Rolniczy Rocznik Statystyczny Arabskiej Organizacji ds. Rozwoju Rolnictwa" vol. 13 (Sudan) 1993.
- "Rolniczy Rocznik Statystyczny Arabskiej Organizacji ds. Rozwoju Rolnictwa" vol. 10 (Sudan) 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170698011