PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 4 | 31--36
Tytuł artykułu

Konkurencyjność na rynku produktów tradycyjnych i regionalnych w UE

Warianty tytułu
Competitiveness on the Market of Traditional and Regional Products in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł jest próbą przedstawienia podstawowych informacji na temat żywności tradycyjnej i regionalnej w UE, w tym w Polsce. Omówiono dotychczasowe korzyści, jak i potencjalnie przyszłe zagrożenia wynikające z początkowej fazy tworzenia się niszowego rynku tejże żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to present situation and basic information about traditional and regional food market at the European Union, especially in Poland. It describes past and future potential dangers resulting from the initial phase of creation of niche food alimentation market. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
31--36
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Adamkiewicz H.G. 2000: Produktywność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskich przedsiębiorstw w perspektywie integracji z Unią Europejską. [w:] Strategie wzrostu produktywności firmy (red. A. Stabryła). Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Competitiveness Advisory Group (Ciampi Group). 1995: Enhancing European Competitiveness. First report to the President of the Commission, the Prime Ministers and the Heads of State, June.
  • European Commission. DG-AGRI [http://europa.eu.int/comm/agriculture].
  • Folkeson C. 2005: Geographical Indications and Rural Development in the EU. p. 36 (maszynopis).
  • Lassaut B. 2001: OLP sector in France. Development of Origin Labelled products: Humanity, Innovation and Sustainability. INRA-UREQUA, La Mans, France, November, p.3-8 I Project DOLPHINS 2001, Contract QLK5-2000-00593, France (maszynopis).
  • Maniak G. 2005: Konkurencja i konkurencyjność we współczesnych badaniach ekonomii [mikro.univ.szczecin.pl], [w:] Teoretyczne aspekty gospodarowania (red. D. Kopiczyńska). Wyd. Kat. Mikroekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego, s. 151-160.
  • Mantura W. 2001: Systematyzacja czynników konkurencyjności przedsiębiorstwa przemysłowego. Organizacja i Zarządzanie, nr 32, Zeszyty Naukowe Politechniki Poznańskiej, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, s. 217.
  • Nomisma. 2000: Prodotti tipici e sviluppo locale. Il ruolo delle produzioni di qualitŕ nel futuro dell'agricoltura italiana, VIII Rapporto Nomisma sull'agricoltura Italiana. Bologna, November.
  • Project DOLPHINS 2001: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability. Giovanni Belletti, Andrea Marescotti. Silvia Scaramuzzi, OLP sector in Italy. Universitŕ di Firenze - Dipartimento di Scienze Economiche, Firenze, Italia.
  • Project DOLPHINS 2001: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability, Bernard Lassaut, OLP sector in France. INRA, Le Mans, France.
  • Project DOLPHINS 2002: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability. OLP sector in Portugal. António Fragata, Maria Manuela Leitǎo. INIA-EAN_DEEESA, Oeiras, Portugal.
  • Starczewska-Krzysztoszek M. 2006: Konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw. Raport z badań "Monitoring kondycji sektora MSP 2006". PKPP Lewiatan, maj.
  • www.eurostat.pl.
  • www.minrol.gov.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171186520

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.