PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 4 | 106--111
Tytuł artykułu

Wpływ programu SAPARD na konkurencyjność przemysłu mięsnego

Warianty tytułu
Impact of SAPARD Programme on Competitiveness of Meat Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono znaczenie programu SAPARD w procesie dostosowań do wymagań sanitarnych i weterynaryjnych Unii Europejskiej przemysłu mięsnego i drobiarskiego w Polsce. Postawiono tezę, że warunkiem koniecznym konkurencyjności polskiego przetwórstwa na wspólnym rynku było spełnienie przez przedsiębiorstwa unijnych wymogów, a środki programu SAPARD były istotnym źródłem niezbędnych inwestycji. Jednym z najważniejszych celów programu była właśnie poprawa konkurencyjności przetwórstwa na rynku krajowym i międzynarodowym przez szybkie dostosowanie do wymogów unijnych i przygotowanie do funkcjonowania w warunkach silnej konkurencji na rynku UE. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper is to identifity the importance of SAPARD subsidies in improvement of competitiveness of meat industry in Poland. Subsidies were of grate importance in co-financing adjusting meat industry to European hygienic and veterinary standards, which were preconditions for sale of Polish products to the UE market after the accession. Due to large adjusting investments co-financed from SAPARD significant growth of export of Polish meat and poultry products has been observed. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
106--111
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Gradziuk K. 2007: Realizacja programu SAPARD w Polsce - zróżnicowanie regionalne. Seria Program Wieloletni, Raport, nr 85, IERiGZ-PIB, Warszawa.
  • Judzińska A., Szczególska M., Szczepaniak I. 2007: Ocena konkurencyjności głównych sektorów gospodarki żywnościowej. Wyniki badań ankietowych. Seria Program Wieloletni, Raport, nr 63, IERiGZ-PIB, Warszawa.
  • Drożdż J., Guzewicz W., Józwiak W. i in. 2006: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 3, Seria Program Wieloletni, Raport nr 44, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Raport końcowy z realizacji Programu SAPARD w Polsce w latach 2000-2006. 2007: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, czerwiec, maszynopis.
  • Rynek drobiu i jaj. Stan i perspektywy, nr 22. Analizy rynkowe 2002. MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 24,29. Analizy rynkowe 2003-2005. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.
  • SAPARD. Program operacyjny dla Polski. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wersja z dnia 1 sierpnia 2003 r., dokument dostępny na stronie internetowej [www.minrol.gov.pl].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171186967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.