PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 6 | nr 833 | 95--102
Tytuł artykułu

Kształtowanie jakości żywca wieprzowego ze szczególnym uwzględnieniem zakresu wprowadzania klasyfikacji EUROP

Autorzy
Warianty tytułu
Possibility of Organisation a Supply Baseand Formation a Quality of Pigsfor Slaughter According to Needs Meat Enterprises with a Special Regards a Range of Introduction a EUROP System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wprowadzanie na coraz szerszą skalę wyceny żywca według klasyfikacji EUROP należy uznać za korzystne, ponieważ jest to system motywujący producentów żywca do poprawy jakości żywca. Skuteczność wprowadzenia systemu zwiększa się wraz z tworzeniem przez zakłady baz surowcowych opartych na umowach kontraktacyjnych i zmniejszaniem udziału skupu wolnorynkowego. Doprowadzenie do sytuacji, w której większość surowca dostarczają producenci w ramach umów wieloletnich, umożliwia bardziej systematyczną pracę hodowlaną nad poprawą mięsności i otrzymywaniem surowca dobrej jakości. (fragment tekstu)
EN
The current method of purchase pigs for slaughter in Poland is a free market purchase. In 1997 only in 183 meat enterprises in Poland was used the EUROP system. The efficiency of using the EUROP system increases when enterprises contract between farmers supplying pigs for slaughter. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
95--102
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Borzuta K.: Zadania wynikające z programu hodowli i produkcji trzody chlewnej do 2010 roku. "Gospodarka Mięsna" 1998 nr 7.
  • PN 91/A82001.
  • Wajda S., Błaszczyk K., Koczan K.: Analiza wartości rzeźnej tuczników skupowanych przez Zakłady Mięsne "Ostróda-Morliny" SA w latach 1993-1996. "Gospodarka Mięsna" 1997 nr 12.
  • Wajda S., Włodawiec P., Jakóbowski D.: Analiza wartości rzeźnej tuczników skupowanych przez Sokołowskie Zakłady Mięsne. "Gospodarka Mięsna" 1998 nr 1.
  • Zarządzenie nr 10 Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych "Przylep" SA.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171187659

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.