PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 792 Chemia : związki fosforu w chemii, rolnictwie i medycynie | 376--485
Tytuł artykułu

Wpływ dodatku fosforanu sodu, wapnia i fitazy mikrobiologicznej na stopień wykorzystania wybranych składników mineralnych w dawkach pokarmowych dla tuczników

Warianty tytułu
An Influence of Addition of Sodium Phosphate, Calcium Phosphate and Microbiological Phytase on Degree Using of Elected Mineral Elements in Food Allowance for Porks
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W układzie dwuczynnikowym przeprowadzono badania bilansowe na wieprzkach o przeciętnej masie 45 kg. Celem eksperymentu było określenie wpływu dodatku Na2HPO4 (gr. I), CaHPO4 (gr. II) oraz fitazy mikrobiologicznej na strawność i retencję P, Ca, Zn i Cu. Zwierzęta grupy III (kontrolnej) nie otrzymywały dodatku fosforanów. W obrębie każdej grupy wydzielono trzy podgrupy różniące się dodatkiem fitazy: 0 (gr. FI), 500 (gr. F2), 1000 jm (gr. F3). Fosforan sodu i fosforan wapnia wpłynęły (p ≤ 0,01) na wzrost absorpcji netto i retencji fosforu. Pomimo obserwowanego obniżenia tych parametrów dla bilansu Ca, Zn i Cu nie potwierdzono tego faktu statystycznie. Fitaza mikrobiologiczna podawana w ilości 500 jm/kg mieszanki zwiększyła (p ≤ 0,01) absorpcję netto i retencję fosforu jednocześnie nieznacznie obniżając ilości fosforu wydalanego przez zwierzęta. Zwiększenie dodatku enzymu do 1000 jm/kg nie dało spodziewanych efektów. Obserwowano ujemny wpływ fitazy podawane w ilości 1000 jm/kg na wyniki bilansu Ca, Zn i Cu. (abstrakt oryginalny)
EN
A balance research, in 2-factor configuration had been taken on porks with mean body weight of 45 kg. The target of the research was to determine the influence of: Na2HPO4 addition (group I), CaHPO4 (group II) and microbiologicalal phytase to digestibility and retention of P, Ca, Zn, Cu. Animals from group III had not been fed with addition of phosphate. Each group was divided for three subgroups. The difference between subgroups was the addition of phytase: 0 IU (group FI), 500 IU (group F2) and 1000 IU (group F3).
Sodium phosphate and Calcium phosphate had the influence (p ≤ 0,01) on net absorption increase and on phosphorus retention. Although observed decrease of these parameters for Ca, Zn, Cu balance the differences was not statistically significant. Microbial phytase given in the quantity of 500 IU/kg of mixture had increased (p ≤ 0,01) net absorption and retention of phosphorus, simultaneously lightly decrfeased the quantity of phosphorus excreted by animals. The enzyme addition in quantity of 1000 IU/kg had not given expected results. Negative influence of phytase given in the quantity of 1000 IU/kg had been observed in the terms of balance of Ca, Zn, and Cu. (original abstract)
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
autor
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Bibliografia
  • Barter S.C., Burnell T.W., Cromwell G.L., Stahly T.S.: Bioavailability of phosphorus in corn, grain sorghum, wheat and in wheatcorn and wheatsorghum combinations. J.Anim.Sci., 1991, Vol.69 Suppl.l.
  • Cormwell G.L.: Requirements and biological availability of phosphorus for swine. Feed Mag., 1990, 28, 20-26.
  • Jongbloed A.W., Mroz Z., Kemme P.A.: The effect of supplementary aspergilus niger phytase in diets for gips on concentration and apparent digestibility of dry matter, total phosphorus and phytic acid in different sections of then alimentary tract. J.Anim.Sci., 1992,70, 1159-1168.
  • Den Hertog L.A., Ran der Tol., Boer H., Verstegen W.A.: Phosphorus digestibility of some anorganic P-sources in pigs determined by quantitative collection of the faces and with a marker. Dept, of Anim. Nutr., Agric. Univ. Haagstegg., Wageningen, 1990.
  • Fandrejewski H.: Możliwości ograniczenia wydalania, fosforu przez świnie. Mat. Konf. Balice, 1997.
  • Fuchs В., Preś J., Wiliczkiewicz A., Schleicher A., Szyńcowicz E.: Wpływ rodzaju fosforanów na wyniki produkcyjne, wskaźniki fizjologiczne, retencję i strawność składników pokarmowych i mineralnych u świń. "Rocz. Nauk. Zoot.", Monogr. i Rozpr. 1993,32,225-234.
  • Kirchgessner M., Windisch W., Roth F.X.: Możliwości żywienia zwierząt w zmniejszaniu obciążenia środowiska przez rolnictwo. Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, FPH 'Elma', 1994, Wrocław.
  • Lantzsch H.J., Einfuhrung und Stand der Diskussion zur intestinalen Verfügbarkeit des Phosphors beim Schwein, Mineralstoffempfehlungen beim Schwein unter besonderer Berücksichtigung der Phosphor-Verwertung, Industr. Agrar e. V. Fachausschuss Futterphosphate, 1989, Frankfurt.
  • Lantzsch H.J., Scheuermann S.E., Menke K.H.: Untersuchugen zur gastrointestinalen Hydrolyse von Phytat aus Weizen, Gerste und Mais bei jungen Schweinen. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 1987, 59, 273-284.
  • Lantzsch H.J., Wjst S.: Wirkung mikrobieller Phytase 'A.Niger' auf den P-,Ca- ,Mg- und Zn-Stoffwechsel junger Schweine unter dem Einflusssteigender Ca-Gehalte im Futter 1992, 46, Tagung der GEH, Goettingen.
  • Orda J., Wiliczkiewicz A., Fuchs В., Preś J.: Wpływ rodzaju fosforu roślinnego i zabiegów hydrotermicznych na stopień mineralizacji i własności fizyczne kości u tuczników. Związki mineralne w żywieniu zwierząt. Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań 1994.
  • Pallauf J., Hoehler D., Rimbach G., Neusser H.: Einfluss einer Zulage an mikrobieller Phytase zu einer Mais-Soja-Diaet auf die scheinbare Absorption von Phosphor und Calcium beim Ferkel. J.Anim.Physiol, a. Anim. Nutr., 1992, 67, 30-40.
  • Poulsen H.,D.: Reduced dietary phosphorus for growing and finishing pigs , Forskningsrapport nr. 28, 6-29, Landburgsministeriet Statens Husdybrugsforspg , Foulum 1994.
  • Pres J., Fuchs B., Wiliczkiewicz A., Orda J.: Wpływ składu chemicznego mieszanki paszowej i zabiegów hydrotermicznych na wykorzystanie fosforu i właściwości fizyczne kości u świń. "Rocz. Nauk. Zoot.", 1994, 21,1, 169-179.
  • Rimbach G., Pallauf J.: Effekt einer Zulage mikrobieller Phytase auf die Zinkverfügbarkeit. Zeitschrift für Ernährungswissenschaft. 1992, 31, 269-277.
  • Simons P.C.M.,Versteegh H.A.J., Jongbloed A.W., Kemme P.A., Slump P., Bos K.D., Wolters,M.G.E., Beudeker R.F., Verschoor G.J.: Improvement of phosphorus availability by microbial phytase in broilers and pigs . Br. J. Nutr. 1990, 64, 525.
  • Schulz E.: Leistungsgerechte Mineralstoffversorgung von Schweinen. Mineralstoffempfehlungen beim Schwein unter besonderer Berucksichtigung der Phosphor-Verwertung, Industr. Agrar e. V. Fachausschuss Futterphosphate, 1989, Frankfurt.
  • Schulz E.: Moeglichkeiten und Grenzen der N und P-Absenkung in Schweinrationen. Lohmann Tierernaehrung GmbH, 1992, Cuxhaven.
  • Scheuermann S.E., Lantzsch H.J., Menke K.H.: In vitro und in vivo Untersuchungen zur Hydrolyse von Phytat, I.Loeslichkeit von Phytat. J.Anim.Physiol, a.Anim.Nutr., 1988a, 60, 55-63.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171188627

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.