PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 4 | 401--404
Tytuł artykułu

Tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007

Warianty tytułu
Tendencies in Pork Production, Foreign Trade and Consumption in the Years 1990-2007
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007. Wstąpienie Polski do UE spowodowało wzrost obrotów handlowych wieprzowiną. Szybciej zwiększał się import niż eksport. (abstrakt oryginalny)
EN
The analysis based on empirical data from the period 1990-2007 presents changes of pork production, consumption and foreign trade. Since Polish accession to EU the turnovers foreign trade of pork meat has been growing. Increase of import was faster than the increase of export. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
401--404
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Hamulczuk M. 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim. [w:] Rolnictwo i gospodarka żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej. Problemy Rolnictwa Światowego. T. XVII. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Jóźwiak J., Podgórski J. 1998: Statystyka od podstaw. PWE, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 2007: GUS Warszawa, s. 249,489-506.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW nr 32. Popyt na żywność. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 1-7.
  • Rynek mięsa wieprzowego. MRiRW nr 1-51 z lat 2005-2008.
  • Timofiejuk I. 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody r. Zeszyty metodyczne. GUS, Warszawa [http://ec.europa.eu/agriculture/markets/pig/porc.xls].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171192569

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.