PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 4 | 73--81
Tytuł artykułu

Jakość zdrowotna żywności i jej determinanty

Autorzy
Warianty tytułu
Health Quality of Food and Its Determinants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Każdy produkt spożywczy musi charakteryzować się odpowiednią jakością i być bezpieczny dla konsumenta. Aby żywność była bezpieczna, należy chronić ją przed zagrożeniami lub zanieczyszczeniami, które mogą pojawić się na każdym etapie produkcji, przechowywania i dystrybucji. W pracy omówione zostały czynniki warunkujące jakość zdrowotną żywności. Istnieje szereg czynników wpływających na zdrowotność żywności. Wśród nich znajdują się przede wszystkim niezbędne składniki odżywcze, brak jakichkolwiek zagrożeń ze strony zanieczyszczeń chemicznych, zakażeń mikrobiologicznych, przekroczenia zawartości dopuszczalnych substancji dodatkowych oraz napromieniowania żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
Any food product must have a suitable quality and be safe for the consumer. Food to be safe, it should be protected against hazards or contamination that may arise at every stage of production, storage and distribution. The paper discussed factors affecting the health quality of food. There are several factors affecting the healthiness of food. Among them are primarily essential nutrients, the lack of any risks from chemical pollutants, microbial infections, exceeding the allowable content of addi-tives and food irradiation. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
73--81
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Radomska im. Kazimierza Pułaskiego
Bibliografia
  • [1] Beulens A., Broens D., Folstar P., Hofstede G.J. (2005) Foods afty and transparently. In food chains and networks. Relationships and challenges, Food Control, nr 16.
  • [2] Praca zbiorowa (2001) Pestycydy. Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie. Red.: M. Biziuk. WNT, Warszawa.
  • [3] Dobrzański Z., Kołacz R., Bodak E. (1996) Metale ciężkie w środowisku zwierząt. Medycyna Weterynaryjna, nr 52 (9).
  • [4] Dojlido J.R. (1995) Chemia wód powierzchniowych. Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Białystok.
  • [5] Praca zbiorowa (2003) Białka w żywności i żywieniu. Red.: J. Gawęcki. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
  • [6] Praca zbiorowa (2003) Witaminy. Red.: J. Gawęcki. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
  • [7] Praca zbiorowa (2004) Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Red.: J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [8] Hamrol A. (2005) Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [9] Kramer A., Twigg B.A. (1966) Fundamentals of quality control for the food industry. AVI Pub. Co. Inc., Westport.
  • [10] Krełowska-Kułas M. (1993) Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
  • [11] Nierzwicki W. (2008) Jakość żywności. Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk.
  • [12] Olszewski A. (2006) Geneza jakości oraz metody i techniki zapewniania jakości. Gospodarka Mięsna, nr 10.
  • [13] Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. (1997) Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa.
  • [14] Rocznik Statystyczny Ochrona Środowiska 2010. GUS, Warszawa.
  • [15] Rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności, Dz.U. L 37 z 13.02.1993.
  • [16] Praca zbiorowa (2007) Chemia żywności. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Red.: Z.E. Sikorski. WNT, Warszawa.
  • [17] Praca zbiorowa (2007) Chemia żywności. Sacharydy, lipidy, białka. Red.: Z.E. Sikorski. WNT, Warszawa.
  • [18] Sobczyk W. (2002) Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna. Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków.
  • [19] Szczucki C. (1970) Zakresy znaczeniowe podstawowych pojęć w kontroli jakości produktów mięsnych. Gospodarka Mięsna, nr 1.
  • [20] Taczanowski M. (2006) Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy. Przemysł Spożywczy, nr 7.
  • [21] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz.U. 2006, Nr 208, póz. 1541, z późn. zm.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171197853

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.