PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | nr 1 | 60--68
Tytuł artykułu

Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw

Warianty tytułu
Ensuring Food Product Packaging Safety in Supply Chain
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opakowania przeznaczone do żywności powinny być wyjątkowo bezpieczne. Czuwają nad tym instytucje administracji państwowej, a także instytucje normalizacyjne oraz stowarzyszenia i organizacje przedsiębiorców (producentów, dostawców) i konsumentów. W artykule przedstawiono wyniki badań procesu zapewnienia przez przedsiębiorstwa bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań z nich wykonanych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. (abstrakt oryginalny)
EN
The packaging destined for foods should be exceptionally safe. This issue is watched by institutions of the state administration, standardisation institutions as well as entrepreneurs (producers, suppliers) and consumers associations and organisations. In their article, the authors present the results of surveys on the process of ensuring by enterprises safety of packaging material and packaging produced therefrom, destined for contact with foods. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
60--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Bix L., Fuente de la J., Sundar R.P., Lockhart H., Packaging Design and Development, w: The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, ed. K. Yam, J. Wiley and Sons, Danvers 2009.
  • Borusiewicz A., Alerts and Notifications Concerning Packaging in RASFF, Proceedings of the 16th IGWT Symposium Suvon, Korea 18-22 August 2008, Vol. I.
  • Cwiek-Ludwicka K., Bezpieczeństwo zadrukowanych opakowań do żywności — regulacje prawne w UE i w Polsce, „Opakowanie" 2006, nr 9.
  • Cwiek-Ludwicka K., Stelmach A., Półtorak H., Bezpieczeństwo materiałów do kontaktu z żywnością w systemie RASFF, „Rocznik PZH" 2007, t. 58, nr 4.
  • Global Standard BRC/IOP for Packaging and Packaging Materials, Issue 3, British Retail Consortium, London 2008.
  • Informacje ogólne. Materiały opakowaniowe, opakowania. Sprzęt i urządzenia dla przemysłu spożywczego i zakładów żywienia wyroby gospodarstwa domowego, naczynia kuchenne i stołowe, inne wyroby do kontaktu z żywnością, Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/userupload/zaklady/ZBZPU/oferta/materialydokontaktuzzywnoscia.pdf, 16.10.2011.
  • Kącki W., 5% wzrostu każdego roku. W kierunku śledzenia produktu, „Rynek Opakowań" 2011, nr 4, dodatek specjalny „Nowoczesny Magazyn".
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa 2010.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Czynniki kształtujące rozwój branży opakowań, „Towaroznawcze Problemy Jakości" 2011(a), nr 2.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Społeczne aspekty w opakowalnictwie, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków 2010.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań oraz zapakowanych produktów, „Opakowanie" 2011(b), nr 4.
  • Słownik terminologii logistycznej, ILiM, Poznań 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171198851

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.