Warianty tytułu
Ocena efektywności strategii płynności finansowej przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej
Języki publikacji
Abstrakty
The paper presents results of analysis of strategies of liquidity in two food companies. There were used for this purpose two methods - ratio analysis and calculation of the residual profit. The study refers to five-year period 2005-2009. Analyzed companies differed because of two different liquidity strategies. Calculated residual profit of both companies was positive, what proves that their liquidity management strategies enhance the value of these companies. (original abstract)
W opracowaniu zaprezentowano wyniki analizy strategii płynności finansowej dwóch przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej. Wykorzystano w tym celu metodę analizy wskaźnikowej oraz kalkulację zysku rezydualnego. Badania obejmowały okres pięciu lat 2005-2009. Analizowane przedsiębiorstwa różniły się między sobą ze względu na stosowaną strategię płynności finansowej. Skalkulowany zysk rezydualny obu przedsiębiorstw był nieujemny, co świadczy, że stosowane przez zarządzających strategie płynności poprawiają wartość tych przedsiębiorstw. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
75--81
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
- Czekaj J., Dresler Z., 2002. Zarządzanie finansami przedsiębiorstw - podstawy teorii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- Dynus M, Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2002. Zarządzanie finansami przedsiębiorstw, TNOiK, Toruń.
- Mayo H.B., 1997. Wstęp do inwestowania. Wydawnictwo K.E. Liber, Warszawa.
- Wędzki D., 2003. Strategie płynności finansowej. Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171199689