PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 186 | 76--84
Tytuł artykułu

Possibilities of Using Modified Atmosphere to Packaging Food Product

Autorzy
Warianty tytułu
Możliwości zastosowania modyfikowanej atmosfery do pakowania żywności
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Modified atmosphere packaging is one of the modern packaging systems which extend the shelf life of the packaged products. On the basis of a review of the related publications, we can state that MAP is based on the following elements: determination of the gas mix adapted to the product, to be used inside the packaging, use of materials with high barrier properties with respect to gases and water evaporation, guaranteeing the air-tightness of the packaging and a proper mechanical resistance as well as maintenance of proper parameters of the environment. The principle of MAP consists in the specific properties of individual gases used for the mix, selected depending on the characteristics of the packaged product so as to ensure the best and longest protection possible. An adequate choice of the initial composition of the gas mix in the packaging, as well as the analysis of the scope and intensity of changes of that mixture, is a major problem in the case of the MAP packaging system. In the case of MAP system, the indispensable requirement is also the use of an easily sealable material with excellent barrier as well as mechanical properties, so as to guarantee the air-tightness of the packaging and a suitable mechanical resistance during packaging process. Higher interest in modern packaging materials, packaging constructions as well as in specific packaging systems, including MAP, can be observed in recent years also on domestic market. For this reason the aim of this work was to present possibilities of using mixture of gases to packaging food product. (original abstract)
Pakowanie w modyfikowanej atmosferze to jeden z nowoczesnych systemów pakowania pozwalających na przedłużenie trwałości produktu. Na podstawie przeglądu literatury przedmiotu można stwierdzić, że system MAP jest oparty na następujących elementach: określenie wewnątrz opakowania podstawowego gazu dostosowanego do produktu, wysoko barierowe materiały opakowaniowe w stosunku do gazów i pary wodnej gwarantujących szczelność opakowań i odpowiednia wytrzymałość mechaniczna oraz utrzymanie odpowiednich parametrów otoczenia. Istotę systemów pakowania w mieszaninie gazów stanowią specyficzne właściwości poszczególnych gazów zastosowanych w mieszaninie, które dobierane są w zależności od charakterystyki pakowanego produktu tak, aby zapewnić mu jak najlepszą i możliwie najdłuższą ochronę. Właściwy dobór wyjściowego składu mieszaniny gazów w opakowaniu, jak również analiza zakresu i intensywności zmian tej mieszaniny w czasie przechowywania, stanowi zasadniczy problem w MAP. Warunek nieodzowny w przypadku MAP stanowi ponadto użycie materiału opakowaniowego podatnego do zgrzewania o wysokiej barierowości w stosunku do pary wodnej, jak również gazów stanowiących składniki użytej mieszaniny, gwarantującego szczelność opakowania oraz charakteryzującego się odpowiednią wytrzymałością mechaniczną podczas formowania na wysokowydajnych maszynach pakujących. Na rynku krajowym można zaobserwować rosnące zainteresowanie nowoczesnymi materiałami opakowaniowymi i formami konstrukcyjnymi opakowań, jak również specyficznymi systemami pakowania, takimi jak pakowanie w mieszaninie gazów. Z tego względu celem podjętych rozważań jest analiza możliwości zastosowania modyfikowanej atmosfery do pakowania produktów spożywczych. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
76--84
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Agra-Food Safety Division (Canada), 1990, Canadian Code of Recommended Manufacturing Practices for Modified Atmosphere Packaged Food, Ottawa.
  • Brody, A.L., Lord J., 2000, Developing New Food Products for a Changing Marketplace, CRC Press, Boca Raton.
  • Chromińska-Linkiewicz, R., 2008, Products Market - Snacks, Materials of CERP Poland, Warsaw.
  • Commission's Directive 94/54/EEC of 18 November 1994 Concerning Compulsory Indication on Labeling of Certain Foodstuffs of Particulars Other than Those Provided in Council Directive 79/112/EEC along with changes of 29 March 1996, OJ, no. L300, 18.11.95, p. 14.
  • Council Directive 89/107/EEC dated 21 December 1988 on the Approximation of the Laws of the Member States Concerning Food Additives Authorized for Use in Foodstuffs Intended for Human Consumption, O J, no. L 40, 11.02.89, p. 23.
  • Czemiawski, B., 2008, Modified Atmosphere Packaging MAP in the Polish Market, Packaging, no. 6.
  • Day, B.P., 1992, Guidelines for the Good Manufacturing and Handling of Modified Atmosphere Packed Food Products, Campden Food and Drink Research Association, no. 34.
  • Dodds, K.L., 1995, Modified Atmosphere Packaging, in: Farber, J.M., Dodds, K.L. (eds.), Principles of Modified Atmosphere and Sous Vide Product Packaging, CO. INC Lancaster-Basel.
  • Doroszewicz, S., 1996, A Transient Method of Measuring the Water Vapour Permeability of Packaging Films. Dynamic Performance of a Sorptive Sensor, Packaging Technology and Science, no. 9.
  • Jones, M.V. 1989, Modified Atmosphere, in: Gould, G. W. (ed.), Mechanisms of Action of Food Preservation Procedures, Elsevier Applied Science, London.
  • Koltzenburg, T., 2008, Snack Food Packaging, Primedia Business Magazines and Media, no. 2.
  • Lee, D.S., Yam, K.L., Piergiovanni, L., 2008, Food Packaging Science and Technology, CRC Press, Taylor & Francis Group, London, New York.
  • Lisińska-Kuśnierz, M., 2008, Dynamics of the Changes of the Sensory Quality of Bakery Products, Italian Food & Beverage Technology, no. 51.
  • Ooraikul, B., 1992, Gas Packaging for a Bakery Product, Journal of Food Science and Technology, no. 15.
  • Regulation of Ministry of Agriculture and Rural Development dated 10 July 2007 regarding foods labeling, OJ, no. 137, p. 965.
  • Regulation of Ministry of Health dated 23 April 2004 on permitted food additives and substances used in processing, OJ, no. 94, p. 233.
  • Powrie, W.D., 1991, Modified Atmosphere Packaging of Fruits and Vegetables, in: Ooraikul, B., Stiles, M.E. (eds.), Modified Atmosphere Packaging of Food, Ellis Horwood, Toronto 1991.
  • Robertson, L.G., 2006, Food Packaging Principles and Practice. Marcel Dekker Inc, New York.
  • Skura, B.J., 1991, Modified Atmosphere Packaging of Fish and Fish Products, in: Ooraikul, B., Stiles, M.E. (eds.), Modified Atmosphere Packaging of Food, Ellis Horwood, Toronto.
  • Ucherek, M., 2004a, An Integrated Approach to Factors Affecting the Shelf Life of Product in Modified Atmosphere Packaging (MAP), Food Review International vol. 20, no. 3.
  • Ucherek, M., 2004b, Shelf Life of Foods in Modified Atmosphere Packaging, Publishers of Cracow University of Economics, Cracow.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171200767

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.