Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Wykorzystanie właściwości przewodnościowych mleka surowego do oceny stopnia jego rozwodnienia
Języki publikacji
Abstrakty
Celem badań było określenie zależności między dodatkiem wody do mleka surowego a jego właściwościami przewodnościowymi. Znormalizowane do 3,5% mleko surowe schładzano do temperatury 20°C i konserwowano dodatkiem azydku sodu o stężeniu 2% w ilości Icm3/ldm3 mleka. Do próbek mleka dodawano wodę destylowaną odpowiednio w ilości: 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25, 30, 35 i 40%. Wyniki badań wykazały, że dodatek wody do mleka powoduje obniżanie się admitancji oraz wzrost jego impedancji, co świadczy o pogarszaniu się przewodności elektrycznej mleka wraz ze wzrostem jego rozwodnienia. Analiza statystyczna wyników badań wykazała wysoką liniową zależność matematyczną (0,989
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
71--78
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
autor
- University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
autor
- University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
- Banach J.K., Żywica R., Kiełczewska K.; Effect of homogenization on milk conductance properties; Polish Journal of Food and Nutrition Science 58, 2008, 107 -111.
- Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.; Postęp w analizach mikrobiologicznych żywności, cz II. Zastosowanie metod instrumentalnych', Przemysł Spożywczy, 4, 1997,39-42.
- Jurczak M.E.; Mleko -produkcja, badanie, przerób, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003.
- Mabrook M.F., Petty M. C.; A novel technique or the detection of added water to full fat milk using single frequency admittance measurements', Sensor Actuator B, 96,2003,215-218.
- Marcinowska M.; Badania zależności między wybranymi wyróżnikami jakości mleka i śmietanki a ich właściwościami elektrycznymi (praca doktorska), Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn 2006.
- Norberg E.; Electrical conductivity of milk as phenotypic and genetic indicator of bovine mastitis: A review. Livestock Production Science, 96, 2005, 129 - 139.
- Pieczonka W.; Zmiany przewodności elektrycznej mleka w czasie samoukwaszania w rożnych temperaturach', Przegląd Mleczarski 6, 1983, 16-18.
- Pless P., Futschik K., Schopf E., Rapid detection of Salmonellae by means a new impedance - spliting metho; Journal of Food Protection, 57, 1994, 369 - 375.
- Rozporządzenie MRiRW z 18 sierpnia 2004 r. "W sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych" (Dz.U. nr 188, poz. 1946) ze zmianą z 18 maja 2005 r.
- Szpendowski J., Żywica R., Wilczewska J.; Charakterystyka właściwości elektrycznych serwatki i permeatu ultrafiltracyjnego otrzymanych przy produkcji serków twarogowych; Przegląd Mleczarski, 10, 2002, 453-456.
- Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Ruszczyńska A.; Czym trują nas producenci mleka. Sodą i wodą; Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 10/39, 2006,29 - 30.
- Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.; Zafałszowanie mleka wodą, Higiena, 2/3, 2006, 15.
- ] Żywica R., Budny J.; Changes of selected physical and chemical parameters of raw milk during storage. Czech Journal of Food Sciences, 245, 2000,241 - 242.
- Żywica R., Banach J.K., Marcinowska M.; Możliwości zastosowania właściwości przewodnościowych śmietanki surowej do oceny zawartości tłuszczu, w: J. Żuchow-ski (red.), Innowacyjność w kształtowaniu jakości wyrobów i uslug - innowacyjność w kształtowaniu i doskonaleniu procesów i produktów, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom 2006.
- Żywica R., Banach J.K., Marcinowska M., Kiełczewska K.; Applying conductive properties of raw milk for assessment of fat content; Proceedings the 15* Symposium of IGWT "Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life",12-17 September 2006, Kyiv, Ukrainę, 1280 - 1283.
- Żywica, R., Pierzynowska - Korniak, G., & Wójcik, J., Application of food products electrical model parameters for evaluation of apple puree dilution; Journal of Food Engineering, 67, 2005, 413 -418.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171209837