PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 147 | 87--92
Tytuł artykułu

Vegetabe Fats in Commercial Dairy Products - a New Problem in Quality Assesment?

Warianty tytułu
Tłuszcze roślinne w mleczarskich produktach rynkowych - nowy problem w ocenie jakości?
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem pracy była weryfikacja hipotezy, "że tłuszcze wydzielone z rynkowych produktów mleczarskich, głównie serów twardych i serów miękkich nie zawierają dodatku tłuszczów roślinnych". Badaniem objęto próbki serów twardych i miękkich pochodzących z rynku olsztyńskiego oraz mleko oborowe. Oznaczony w tłuszczu mleka oborowego profil składu kwasów tłuszczowych porównano ze składem kwasów tłuszczowych tłuszczu wydzielonego z serów. W bardzo ogólnym przybliżeniu stwierdzony profil składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka oborowego odpowiadał profilowi serów twardych objętych doświadczeniem. Pewne różnice w udziale kwasów tłuszczowych wystąpiły w przypadku badanych serów miękkich, szczególnie w grupie kwasów krótkołańcuchowych. Uzyskane wyniki nie pozwalają na jednoznaczne ustalenie, czy do serów dodano tłuszcz roślinny. Badania należy kontynuować. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
87--92
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Budsławski J., Jaworski J., Jaworska H., Tomasik M.; Skład chemiczny tłuszczu mlekowego. L Wstępna charakterystyka składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krowiego z okresu żywienia oborowego i pastwiskowego, Zesz. Nauk. WSR Olsztyn, 23 (579), 1967, 389-502.
  • Budsławski J., Tomasik M., Jaworski J., Jaworska H.; Skład chemiczny tłuszczu mlekowego. IV. Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego w okresie letnim; Zesz. Nauk. WSR Olsztyn, 25 (685), 1969, 375-382.
  • Budsławski J., Drabent Z.; Metody analizy żywności, WNT, Warszawa 1972.
  • Cichosz G.; Wartość biologiczna mleka; Przeg. Mlecz., (2), 2004, 4-6.
  • Daniewski M., Mielniczuk E., Jacurzyński B., Bałaś J., Pawlicka M., Filipek A., Górnicka A.; Charakterystyka składu kwasów tłuszczowych wybranych olejów roślinnych; Bromat. Chem. Toksykol., 33 (3), 2000, 215-219.
  • Gaweł J.; Zdrowotność krów a jakość mleka; Przeg. Mlecz., (3) 2000, 81-84.
  • Gertig H., Duda G.; Żywność a zdrowie i prawo; PZWL, Warszawa 2004.
  • Grega T., Sady M.; Skład tłuszczu serów dojrzewających dostępnych na rynku krajowym; Przeg. Mlecz. 2, 2000, 55-57.
  • Hasik J.; Tłuszcz pożywienia a choroby cywilizacyjne. I. Rozważania wstępne. Konferencja naukowa, Olsztyn 1995,21-28.
  • International IDF Standard. 1999. 182: Milkfat and milkfatproducts. Determination of the fatty asids.
  • Kuczyńska B., Pupel K.; Profil kwasów tłuszczowych mleka krowiego w zależności od rasy, systemu żywienia oraz pory roku; Przeg. Mlecz., (1), 2009, 11-12.
  • Przybojewska B., Rafalski H.; Kwasy tłuszczowe występujące w mleku a zdrowie człowieka. Krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe SCFA, cz. 1; Przeg. Mlecz. (4), 2003, 148-151.
  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.; Towaroznawstwo żywności przetworzonej; Wyd. SGGW, Warszawa 2003.
  • Żegarska Z.; Składniki tłuszczu mlekowego o potencjalnym działaniu przeciwnowo-tworowym; Przeg. Mlecz. (5), 2005,4-6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171209869

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.