PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 206 | 37--44
Tytuł artykułu

Zastosowanie metody CARVER+Shock w przedsiębiorstwie przemysłu ziemniaczanego

Warianty tytułu
CARVER+Shock Method Application in the Potato Industry Enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników pierwszej polskiej próby praktycznego zastosowania metody CARVER+Shock na przykładzie przedsiębiorstwa X przemysłu ziemniaczanego. Zakres badań obejmował podstawowy proces produkcyjny w tym przedsiębiorstwie. Przedmiotem badań była ocena przygotowania zakładu na wypadek ewentualnego ataku bioterrorystycznego, z wykorzystaniem metody CARVER+Shock oraz programu CARVER+Shock Software. (abstrakt oryginalny)
EN
Food safety and food safety assurance are the most important strategic point in management of the food enterprise. This is reflected in implementation of different types of systems or approaches, as mandatory or voluntary. They are focused on minimization or reduction of accidental food threats but are not prepared to control intentional threats, coming from bioterrorism. This gap is filled by CARVER+Shock method. The aim of the paper is to present the results of the first Polish application of that method in company X, representing the potato industry. The scope of the study is the manufacturing process. Research was carried out in May 2010. It was based on a direct interview with the manager responsible for the manufacturing process. Food safety threat analysis was performed using CARVER+Shock Software. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
37--44
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • Khardori, N., Kanchanapoom, T., 2005, Overview of Biological Terrorism: Potential Agents and Preparedness, Clinical Microbiology Newsletter, January, vol. 27, no. 1, s. 1-3.
  • Morse, S.S., 2005, Biological and Chemical Terrorism, Technology in Society, no. 25, s. 557-563.
  • Wallis, I., 2007, CARVER plus SHOCK Method for Food Sector Vulnerability Assessments, Proceedings One Hundred and Tenth Annual Meeting of the United States Animal Health Association, Minneapolis.
  • Wiśniewska, M., 2008a, System CARVER+Shock, Problemy Jakości, nr 6, s. 17-20.
  • Wiśniewska, M., 2008b, HACCP to za mało, w: Wiśniewska, M., Malinowska, E. (red.), Jakość, bezpieczeństwo, ekologia w sektorze rolno-spożywczym. Kierunki Rozwoju, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Sopot, s. 301-307.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211371

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.