PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 10 | 41--54
Tytuł artykułu

Spożycie żywności na wsi z uwzględnieniem zmodyfikowanej skali ekwiwalentności przyjętej w OECD

Autorzy
Warianty tytułu
Food Consumption in Rural Areas by Modified Equivalence Scale Adopted by the OECD
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie spożycia żywności na wsi według zmodyfikowanej skali ekwiwalentności OECD. W badaniu przeprowadzonym w 2008 r. wzięło udział 15739 gospodarstw domowych zlokalizowanych na obszarach wiejskich. Stanowiło to 42,1% ogółu zbadanych gospodarstw domowych w Polsce. Do analizy wybrano cztery grupy społeczno-ekonomiczne wiejskich gospodarstw domowych: pracowników, rolników, osób pracujących na własny rachunek oraz emerytów i rencistów.
EN
The article presents the results of surveys concerning the impact of the modified OECD equivalence scale on the level and diversity of food consumption in rural areas. For this purpose, the average monthly consumption of basic food products in rural households by socio-economic groups per capita and per equivalent unit using the modified equivalence scale (S50/30) were compared. The results of the study indicate significant differences both in the level of food consumption, as well as in relations between the surveyed groups of the population, depending on the method of research. The most significant changes relate to households of pensioners and farmers. After applying conversion per unit equivalent, in households of pensioners a reduction was demonstrated in consumption of most food products in relation to average in rural areas and growth, especially of products derived from natural consumption in households of farmers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
41--54
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Anyaegbu G. (2010), Using the OECD equivalence scale in taxes and benefits analysis, Economic & Labour Market Review, vol. 4, No. 1.
  • Budżety gospodarstw domowych w 2008 r. (2009), GUS, Warszawa.
  • Budżety gospodarstw domowych w 2009 r. (2010), GUS, Warszawa.
  • Dochody i warunki życia ludności Polski, raport z badania EU-SILC 2007-2008 (2010), GUS, Warszawa.
  • Raport: Rynek gastronomiczny w Polsce 2010 (2010), BROG Media, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2009 (2010), GUS, Warszawa.
  • Szulc A. (2007), Dochód i konsumpcja, [w:] Statystyka społeczna, red. naukowa T. Panek, PWE, Warszawa.
  • Warunki życia ludności Polski w latach 2004-2005 (2007), GUS, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211577

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.