PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 154 | 218--225
Tytuł artykułu

Zagrożenia bezpieczeństwa żywności a wybór produktów spożywczych

Warianty tytułu
Food Safety Hazards and Purchase Bevawiour
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ukazanie roli konsumenta w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz wpływu kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności na wybór produktów spożywczych przez ponsumentów (fragment tekstu)
EN
Implementation of the European Union food safety strategy has their origin in decisions based on scientific advice, which also includes the expectations and concerns of con-sumers. Determining the level of consumer trust in food, proper food handling and trust in monitoring institutions becomes necessary. Data from this field are valuable and can contribute to improving the communica-tion with the consumer in the face of the risks associated with food. Obtained information may also become the engine for mobilizing their food producers to mąkę changes in food production and distribution. The paper presents the role of consumers in the process of ensuring food safety and sets out the impact of issues related to food safety in the selection of food products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
218--225
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Aizen I., 2007, Theory of Planned Behavior, [online], dostępny w Internecie: http://www.people.umass.edu/aizen.
  • Brewer M.S., Rojas M., 2008, Consumer attitudes toward issues in food safety, Journal of Food Safety, Vol. 28.
  • Chen M.F., 2007, Consumer attitudes and purchase intentions in relation to organic foods in Taiwan: Moderating effects of food-related personality traits, Food Quality and Preference, Vol. 18.
  • DeWaal C.S., 2003, Safe food from a consumer perspective, Food Control, Vol. 42.
  • Eurobarometer 2006, Risk Issues, 238, [online], dostępny w Internecie: http://ec.europa.eu/ public_opinion/archives/ebs/ebs_238_en.pdf.
  • Jakubowska D., Radzymińska M., Smoczyński S., 2010a. Zachowania nabywcze konsumentów żywności a postrzegane ryzyko, Handel Wewnętrzny, nr 2{325).
  • Jakubowska D., Radzymińska M. Smoczyński S., 2010b. Wpływ narodowości na postrzegane ryzyko i metody jego zmniejszania - studia pilotażowe, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2/1, Wydawnictwo Gdańskie, Gdańsk.
  • Lobb A.E., Mazzocchi M., Traill W.B., 2007, Modeling risk perception and trust in food safety Information within the theory of planned behavior, Food Quality and Preference, Vol. 18.
  • McCarthyM., Brennan M., Kelly A.L., Ritson C., DeBoerM., Thompson N., 2007, Who is at risk and what do they know? Segmenting of population on their food safety knowledge, Food Quality and Preference, Vol. 18.
  • Redmond E.C., GriffithC.J., 2004, Consumer perceptions of food safety risk, control and responsibility, Food Quality and Preference, Vol. 43.
  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • Sienkiewicz P., Świeboda H., 2007, Percepcja zagrożeń bezpieczeństwa w społeczeństwie ryzyka, w: Gwoździcka-Piotrkowska M., Wołejszo J., ZduniakA. (red.), Edukacja w społeczeństwie "ryzyka". Bezpieczeństwo jako wartość, t. 3, Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa, Poznań.
  • Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • Ventura-Lucas M.R., 2004, Consumer Perceptions and Attitudes towards Food Safety in Portugal, 84th EAAE "Seminar Food Safety in a Dynamic World", Holland, [online], dostępny w Internecie: http://ageconsearch.umn.edU/bitstream/123456789/l 0628/1/.
  • Verbeke W., 2001, Beliefs, attitude and behavior towards fresh meat revisited after the Belgian dioxin crisis, Food Quality and Preference, Vol. 12.
  • Wenzel M., 2008, Ptasia grypa. Komunikat z badań, [online], dostępny w Internecie: www.cbos.pl.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211703

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.