PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | nr 378 | 31--34
Tytuł artykułu

Mikroorganizmy występujące w kosmetykach

Warianty tytułu
Microorganisms Occurring in Cosmetics
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Stan mikrobiologiczny kosmetyków zależy od stanu higienicznego używanych do produkcji surowców, wody, opakowań, czystości sprzętu, aparatury, pomieszczeń, higieny osobistej personelu, czystości i skuteczności procesów mycia i dezynfekcji oraz dodatku środków konserwujących. Zdaniem wielu autorów kosmetyki i preparaty toaletowe nie powinny zawierać bakterii chorobotwórczych a zwłaszcza Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Eschericha coli i rodzaju Salmonella. Wymagania dla wszystkich kosmetyków ograniczają ogólną liczbę drobnoustrojów do 10000 w lg badanego artykułu kosmetycznego, przy nieobecności bakterii chorobotwórczych. Przy kosmetykach przeznaczonych dla pielęgnacji niemowląt ogranicza się występowanie pleśni do 100 lg. Szeroko podjęta higiena produkcji jest więc jedyną drogą do uzyskania bezpiecznych pod względem mikrobiologicznym kosmetyków.
EN
All cosmetics become microbiologically infected. The microbiological state of cosmetics depends on a variety of factors, such as: sanitary state of raw materials, water, packages, purity of equipment and rooms, personal hygiene of the staff, and preservative additives. According to many authors cosmetics and toilet preparations should not contain pathogenic bacteria and the number of saprophytic bacteria should not exceed 10,000 per gram or cubic centimeter. Broadly understood hygiene of production is the only way to obtain microbiologically safe cosmetics. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
31--34
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bruch C.W., "American Perfumer and Cosmetics" 1971, nr 86,4, s. 45.
  • Burzyńska H. i inni, "Roczniki PZH" 1977, nr 27, 6, s. 577.
  • Czerniawski E., Zakażenia kosmetyków drobnoustrojami, Pollena TŚPK 8-9 XXII, 1978.
  • Gałązka M., Problemy mikrobiologiczne w zakładach produkujących kosmetyki, Pollena TŚPK 8-9 XXII, 1978.
  • Piątkiewicz A., Niektóre zagadnienia mikrobiologicznej oceny kosmetyków, Pollena TŚPK 3-4, XXII, 1984.
  • Ścieżyńska H., Jakość mikrobiologiczna wybranych środków kosmetycznych, "Roczniki PZH" 1986, nr 3, s. 201-209.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211827

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.