PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | nr 370 | 33--52
Tytuł artykułu

Racjonalizacja wymagań dotyczących warunków przechowywania produktów spożywczych (na przykładzie pieczywa cukierniczego)

Warianty tytułu
Rationalizing Requrements of Storing Conditions of Food Produces
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano projekt aktualizacji wymagań dotyczących warunków przechowywania na przykładzie branży pieczywa. Potrzeba podjęcia analizy podatności magazynowej wyrobów zaliczanych do tej branży oraz prawidłowości doboru aktualnie obowiązujących zaleceń wynikła z powszechności występowania strat w tych wyrobach w sferze poprodukcyjnej.
EN
The aim of the undertaken investigations has been to update the requirements of storing conditions of food produces taking as an example confectionery. The author started with becoming acquainted with the type and range of undesirable changes in the product due to transport and storing conditions. Finding the cause of those changes has created the basis of the determination of the activities enabling their limitation, among them rationalization of confectionery storing conditions. The analysis of factors determining an adequate selection of storing conditions has enabled the definition of the natural storing capacity of a product. The analysis has also demonstrated the necessity of verifying the protective function of the currently used packaging from the point of view of its protective function against external conditions occurring during storing. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
33--52
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • BN-73/6365-02 Folia polietylenowa termokurczliwa.
  • BN-73/7351-29 Opakowania transportowe tekturowe. Pudła (kartonaże) do wyrobów cukierniczych.
  • BN-85/8098-11 Wyroby cukiernicze trwałe. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  • Katalog wymogów przechowalniczych wybranych grup towarów, praca zbiorowa, IGM, Poznań 1989.
  • Korzeniowski A., Bigońska M., Karczewski J., Warunki przechowywania wyrobów w magazynach, PWE, Warszawa 1978.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Analiza kryteriów doboru warunków klimatycznych w czasie przechowywania pieczywa cukierniczego, "Problemy Magazynowania i Transportu" 1988, nr 1.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Badania zakresu zmian właściwości przechowywanego pieczywa cukierniczego, Towaroznawstwo - Problemy Jakości, Kraków 1988.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Określenie warunków magazynowania pieczywa cukierniczego, II AE Kraków 1989, maszynopis.
  • Mayer R., Rola normalizacji w zabezpieczeniu jakości produktów rynkowych w NRD w świetle obowiązujących przepisów i w praktyce. II AE, Lipsk-Kraków 1986, maszynopis.
  • Modernizacja gospodarki magazynowej, praca zbiorowa pod red. A Korzeniowskiego, PWE, Warszawa 1979.
  • PN-89/M-78209 Projektowanie paletowych jednostek ładunkowych.
  • PN-88/M-78216 Palety ładunkowe płaskie jednopłytowe czterowejściowe bez skrzydeł drewniane 800 x 1200 - EUR.
  • PN-/O-79021 Opakowania. System wymiarowy.
  • PN-/O-79402 Opakowania transportowe tekturowe. Pudła.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211935

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.