PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 212 | 180--188
Tytuł artykułu

Antioxidant Activity of Green Tea Available on the Polish Market

Warianty tytułu
Aktywność przeciwutleniająca zielonej herbaty dostępnej na polskim rynku
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This work describes results of our experimental study on flavonoids and total phenolics content as well as antiradical activity of green tea express present on Polish market. The effect of time of preparing of green tea infusions and amount of infusions prepared from one express bag on the content of these biologically active compounds and their antioxidant properties was also investigated. Antiradical properties were determined spectrophotometrically by means determination of flavonoids and phenolics content as well as using the kinetic measurements of DPPH radical quenching process in the presence of the various amount of green tea extracts. (original abstract)
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości fiawonoidów, fenoli oraz aktywności przeciwrodnikowych ekspresowej herbaty zielonej obecnej na polskim rynku. Zbadano również, czy czas parzenia zielonej herbaty oraz liczba naparów przygotowanych z jednej torebki ekspresowej wpływa na zawartość tych biologicznie aktywnych związków i ich aktywność przeciwrodnikową. Aktywność przeciwrodnikową określono, stosując spektrofotometryczną metodę oznaczania fiawonoidów, związków fenolowych oraz pomiar kinetyki procesu wygaszania rodnika DPPH w obecności różnych objętości próbek naparów z herbaty. Stwierdzono, że zawartość fiawonoidów i fenoli oznaczona w naparach zielonej herbaty oraz aktywność przeciwrodnikową tych naparów rośnie nieliniowo wraz z czasem parzenia herbaty. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
180--188
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
autor
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Bartosz, G., 2008, Druga twarz tlenu. Wolne rodniki w przyrodzie, wyd. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Cabrera, C., Artacho, R., Gime'nez, R., 2006, Beneficial Effects of Green Tea - a Review, J. Am. Coll. Nutr., vol. 25, no. 2, pp. 79-99.
  • Gliszczyńska-Świgło, A., 2010, Przeciwutleniające i proutleniajqce właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • Kantecki, T., Szymusiak, H., Zieliński, R., 2009, Antiradical Activity of Several Home Made Fruit Wines, Polish J. Commodity Sci., vol. 3, no. 20, pp. 72-80.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., Soyer, Y., 2005, Antioxidant Activity of Selected Fruits and Vegetables Grown in Turkey. Turk. J. Agric. For, vol. 29, no. 4, pp. 297-303.
  • Rietveld, A., Wiseman, S., 2003, Antioxidant Effects of Tea: Evidence from Human Clinical Trials, J. Nutr., vol. 133, pp. 3285S-3292S.
  • Singleton, V.L., Rossi, J.A., 1965, Colorimetry of Total Phenolics with Phosphomolybdic-phosphotungstic Acid Reagents, Am. J. Enol. Vitic, vol. 16, pp. 144-158.
  • Tarasiewicz, K., 2009, Kawa i herbata na ziemiach polskich. Handel, konsumpcja, obyczaje, Wydawnictwo Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Warszawa.
  • Wieloch, A., Zieliński, R., 2006, Wpływ kationowych surfaktantów na aktywność przeciwrodnikową kwercetyny w roztworach wodnych, Polish J. Commodity Sci., vol. 2, pp. 75-83.
  • Wołosiak, R., Mazurkiewicz, M., Drużyńska, B., Worobiej, E., 2008, Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 4, nr 59, pp. 290-297.
  • Wybieralska, K., 2008, Towaroznawcza ocena wpływu składników mineralnych zawartych w produktach rynkowych na wybrane właściwości flawonoidów, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171213035

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.