Warianty tytułu
Hungarian Agriculture in Search for a Development Path
Języki publikacji
Abstrakty
Na Węgrzech, podobnie jak w Polsce, dominuje rolnictwo rozdrobnione. Dochody węgierskich gospodarstw są jednak znacząco mniejsze niż dochody gospodarstw polskich, mniejszy jest też poziom reprodukcji ich majątku trwałego. Artykuł zawiera sugestię, że przyczynami tej sytuacji stały się dwie szybko i na powszechną skalę przeprowadzone zmiany form własności nieruchomości ziemskich: w pierwszej części drugiej połowy ubiegłego wieku z własności prywatnej na własność spółdzielczą i państwową, połączoną z koncentracją ziemi w niewielkiej liczbie przedsiębiorstw rolnych, po 1990 roku natomiast reprywatyzacja tego majątku i powstanie ponad dwóch milionów drobnych prywatnych gospodarstw rolnych, z właścicielami bez odpowiedniej wiedzy i kapitału. W efekcie zarzucono pozyskiwanie produkcji z części użytków rolnych, znacząco zmalały intensywność produkcji roślinnej i pogłowie zwierząt. W trakcie ostatniej przemiany ustrojowej zaniedbana została również modernizacja przemysłu rolno-spożywczego, co wymusza eksport nie przetworzonych produktów pochodzenia rolniczego i import wielu artykułów spożywczych, między innymi z Polski. Nikła pozarolnicza aktywność gospodarcza na obszarach wiejskich powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomu bezrobocia. Artykuł zawiera krótką charakterystykę przedsięwzięć, które należałoby podjąć w rolnictwie i na obszarach wiejskich, by uzdrowić zaistniałą sytuację. Zostały one sformułowane na podstawie opinii części pracowników naukowych dwóch uniwersytetów węgierskich, w Szeged i Pecs. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214411