PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 214 | 176--185
Tytuł artykułu

Application of NIR Spectroscopy to Study on Sugar

Warianty tytułu
Zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni do badań cukru
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the study was to consider and validate the use of reflectance spectroscopy in the near infrared (NIR) to identify a commonly used food - sugar produced from sugar beet and sugar cane. Subjects of the study were five samples of sugar: three refined beet sugar kinds - Diamant fine, Zamkowy Premium and Diamant jelly and two cane brown sugar samples: Natural i Demerara bio. Measurements were performed using near infrared reflectance method with wavelength ranged from 800 to 2500 nm. Double-beam Varian Cary 5E UV-VIS-NIR spectrophotometer equipped with RSA-CA-50D integrating sphere for the study of solid samples was used. Multivariate analysis of data was done using PCA and SIMCA classification methods. (original abstract)
Celem przeprowadzonych badań było sprawdzenie możliwości zastosowania spektroskopii odbiciowej w bliskiej podczerwieni do identyfikacji cukru (produkowanego z buraków cukrowych i trzciny cukrowej). Zbadano pięć rodzajów cukru z buraków cukrowych oraz dwa rodzaje cukru trzcinowego. Pomiary wykonano w zakresie od 800 do 2500 nm, wykorzystując spektrofotometr CARY UV-VIS-NIR firmy Varian, wyposażony w sferę całkującą RSA-CA-50D. Do opracowania modeli wielowymiarowych zastosowano analizę głównych komponentów (PCA). Identyfikację przeprowadzono metodą SIMCA. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
176--185
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Anonymous, 2006, Kampania w pełni, Wiadomości Rolnicze Polska, Listopad [online] http://www.wrp.pl/gazeta/27/str08.pdf [access: 2010].
  • Ciurczak, W.E., Drennen, K.J., 2002, Pharmaceutical and Medical Applications of Nearinfrared Spectroscopy, Marcel Dekker, New York.
  • Michalski, K., 2006, Podstawy analizy w bliskiej podczerwieni, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Poznań.
  • Rynek cukru w Polsce [online] http://www.suedzucker.pl/14046.xml [access: 2010].
  • Wieliński, S., 2006, Dlaczego NIR i jak wdrożyć nową technologię analityczną w laboratorium farmaceutycznym, materiały konferencyjne "NIR - zastosowanie w analizie chemicznej", Poznań, 10-11.05.2006.
  • Zieliński, W., Rajca, A., 2000, Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych, WNT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214489

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.