Warianty tytułu
Egzemplifikacja kształtowania jakości i bezpieczeństwa produktów mrożonych w łańcuchu dostaw
Języki publikacji
Abstrakty
The article discusses threats occurring in the food supply chain, with particular regard to frozen fish. By use of the Pareto-Lorenz analysis there were presented irregularities in the marking of commercial lots of fish and fish products identified in a group of branch enterprises examined. Attention was paid to the necessity of fast reaction to any inconsistencies attendant on the appearance on the market of hazardous food using the Rapid Alert System for Food and Feed, backed by numerous examples. It was found that the identification of the weakest links in the supply chain and early prediction of threats and prompt undertaking of suitable preventive actions is the right direction to ensure safe food and the consumers' protection against the effects of the suppliers' dishonest dealings. (original abstract)
W artykule przedstawiono zagrożenia występujące w łańcuchu dostaw żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ryb mrożonych. Wykorzystując analizę Pareto-Lorenza, przedstawiono nieprawidłowości w oznakowaniu partii handlowych ryb i przetworów rybnych zidentyfikowanych w badanej grupie przedsiębiorstw branżowych. Zwrócono uwagę na konieczność szybkiego reagowania na wszelkie niezgodności związane z pojawieniem się na rynku niebezpiecznej żywności, wykorzystując Rapid Alert System for Food and Feed, co poparto licznymi przykładami. Stwierdzono, że zidentyfikowanie najsłabszych ogniw łańcucha dostaw oraz wczesne przewidywanie zagrożeń i niezwłoczne podejmowanie odpowiednich działań zaradczych jest właściwym kierunkiem dążenia do zapewnienia bezpiecznej żywności i ochrony konsumentów przed skutkami praktyk nieuczciwych dostawców. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
198--209
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Maritime University in Szczecin, Poland
Bibliografia
- Annual Report IRHSAS 2010, Main Inspectorate Agriculture and Food Quality, Warszawa 2011, pp. 18-20.
- Council Regulation (EEC) No 1536/92 of 9 June 1992 laying down common marketing standards for preserved tuna and bonito.
- Commission Regulation (EC) No 1345/2008 of 23 December 2008 amending Council Regulation (EEC) No 2136/89 laying down common marketing standards for preserved sardines and trade descriptions for preserved sardines and sardine-type products.
- Kamińska, M., 2009, Nowe wymagania w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych, Przegląd Zbożowo-Młynarski, nr 3.
- Lorek, O., Bykowski, P.J., 2005, Identyfikowalność produktów rybnych, Magazyn Przemysłu Rybnego, nr 3 (45), pp. 39-41.
- Maleszka, A., 2009, Europejski system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności RASFF w latach 2002-2007, Problemy Jakości, nr 9 pp. 11-15.
- Napiórkowska, J., 2009, Fałszowanie żywności, Wiedza i Jakość, nr 3(15).
- Office for Official Publications of the European Communities, 2007, The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report, Luxembourg.
- Pleszko, J., 2006, Traceability System as the Requirement for Ensuring Healthy Food Quality in the Supply Chain, Proceedings of the 15th International Society of Commodity Science and Technology IGWT'06 "Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life", Kiev, pp. 594-598.
- Regulation No 178/2002 of European Parliament and of the Council of 28th January 2002 laying down general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority (EFSA) and laying down procedures in matters of food safety.
- Rywotycki, R., 2005, Wpływ czynników ilościowo-jakościowych, przetwórczych oraz chłodniczych kształtujących wartości surowców rybnych dla konsumentów, Chłodnictwo, nr 5, pp. 45-48.
- Sawicki, W., 2009, Fałszowanie żywności od czasów starożytnych do dziś, Przemysł Spożywczy, nr 63 (12), pp. 2-6.
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, tekst jednolity: Dz.U. z 2005 r., nr 187, poz. 1577.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214499