PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 1 | 91--100
Tytuł artykułu

Determination of Total Polyphenols Content and Antioxidant Properties of Cocoa Powder

Warianty tytułu
Określenie ogólnej liczby polifenoli i właściwości antyoksydacyjnych proszku kakaowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This paper describes the role of free radicals and antioxidants in the human organism. Attention was paid to cocoa powder as a valuable source of polyphenolic compounds with anti-oxidant properties. The main cocoa polyphenols were characterized. In the experimental part, the total content of polyphenols in coffee powders available on the Polish market was determined (powders of known brands and own brands). As the measures of these properties, the total content of polyphenolic compounds in reaction with the Folina-Ciocalteu reagent and oxygen radical absorbance capacity in reaction with DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) were applied. It was concluded that the total content of polyphenols and ORAC of cocoa powders is variable. (original abstract)
W niniejszej publikacji przedstawiono role wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Zwrócono uwagę na proszek kakaowy jako na cenne źródło związków polifenolowych o charakterze antyoksydacyjnym. Scharakteryzowano główne związki polifenolowe występujące w ziarnie kakaowym. W części doświadczalnej oznaczano ogólna zawartość polifenole w proszkach kakaowych dostępnych na polskim rynku (proszki kakaowe znanych marek oraz marki własne). Jako mierniki wykorzystano ogólna zawartość polifenoli w proszkach kakaowych (z odczynnikiem Folina Ciocalteu) oraz ich zdolność wymiatania wolnych rodników w reakcji z odczynnikiem DPPH (2,2 dipheny l1 picrylhydrazyl). W badanych proszkach stwierdzono zróżnicowana zawartość polifenoli i zdolność do wymiatania wolnych rodników. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
91--100
Opis fizyczny
Twórcy
  • Medical University of Gdańsk, Poland
  • Medical University of Gdańsk, Poland
Bibliografia
  • [1] Padzik-Gralczyk A., Długaszek M. (2003) Rola antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. [Antioxidants role in civilization diseases prophylaxis]. Żywienie człowieka i metabolizm, XXX, 3-4, 677-681.
  • [2] Duda-Chodak, Tuszyński T. (2007) Wpływ reaktywnych wolnych rodników na organizmy żywe: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. W. Grajek (ed.). Wydawnictwa Naukowo-Techniczne Warszawa.
  • [3] Bergamini C.M., Gambetti S., Dondi A., Cervellati C. (2004) Oxygen, reactive oxygen species and tissue damage. Curr. Pharm. Des., 10, 1611-1626.
  • [4] Lee K.W., Kim Y.J., Lee H.J., Lee C.Y. (2003) Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine. J. Agric. Food Chem., 51, 7292-7295.
  • [5] Wollgast J., Anklam E. (2000) Review on polyphenols in Theobroma cacao: changes in composition during the manufacture of chocolate and methodology for identification and quantification. Food Res. Int., 33, 423-447.
  • [6] Arlorio M., Locatelli M., Travaglia F., Coïson J.D., Del Grosso E., Minassi G., Appendino G., Martelli A. (2008) Roasting impact on the contents of clovamide activity (N-caffeoyl-L-DOPA) and the antioxidant activity of cocoa beans (Theobroma cacao L.). Food Chem., 106, 967-975.
  • [7] Kofink, M.; Papagiannopoulos, M.; Galensa, R.. (2007) Enantioseparation of catechin and epicatechin in plant food by chiral capillary electrophoresis. Eur. Food Res. Technol, 225, 569-577.
  • [8] Keen C.L., Holt R.R., Oteiza P.I., Fraga C.G., Schmitz H.H. (2005) Cocoa antioxidants and cardiovascular health. Am. J. Clin. Nutr., 81, 298-303.
  • [9] Sies H., Schewe T., Heiss C, Kelm M. (2005) Cocoa polyphenols and inflammatory mediators. Am. J. Clin. Nutr., 81, 304S-12S.
  • [10] Cooper K.A., Donovan J.L., Waterhouse A.L., Williamson G. (2008) Cocoa and health: a decade of research. Brit. J. Nutr., 99, 1-11.
  • [11] Krotki M., Stoparczyk B. (2009) Właściwości przeciwutleniające kakao w zapobieganiu chorobom układu krążenia. [Cardioprotective effects of cocoa antioxidants]. Postępy Fitoterapii, 1, 45-49.
  • [12] Verstraeten S.V.; Hammerstone, J.F.; Keen, C.L.; Fraga, C.G.; Oteiza, P.I. (2005) Antioxidant and membrane effects of procyanidin dimers and trimers isolated from peanut and cocoa. J. Agric. Food Chem., 53, 5041-5048.
  • [13] Rasmussen S.E., Frederiksen H., Struntze Krogholm K., Poulsen L. (2005) Dietary proanthocyanidins: occurence, dietary intake, bioavailability and protection against cardiovascular disease, Mol. Nutr. Food Res., 49, 159-174.
  • [14] Ignatowicz E., Jodynis-Liebert J. (2007) Działanie ochronne przeciwutleniaczy w chorobach układu krążenia: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. W. Grajek (ed.). Wydawnictwa Naukowo-Techniczne Warszawa, pp. 261-269.
  • [15] Belščak A., Komes D., Horžic D., Kovačevic Ganić K., Karlović D. (2009) Comparative study of commercially available cocoa products in terms of their bioactive composition. Food Res. Int., 42, 707-716.
  • [16] Serra B.J., Ventura C.F. (1997) Evaluation of bitterness and astringency of polyphenols compounds in cocoa powder. Food Chem., 60, 365-370.
  • [17] Oszmiański J. (2007) Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. W. Grajek (ed.). Wydawnictwa Naukowo-Techniczne Warszawa, pp. 519-532.
  • [18] Azizah A.H., Ruslawati N.M., Swee Tee T. (1999) Extraction and characterization of antioxidant from cocoa by-products. Food Chem., 64, 199-202.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214685

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.