PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 2 | 56--64
Tytuł artykułu

Analiza jakościowa wybranych jogurtów naturalnych dostępnych na rynku lubelskim

Warianty tytułu
Analysis of Quality of Chosen Natural Yoghurts Available at the Market of Lublin
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy oceniono jakość jogurtów naturalnych wzbogaconych mikroflorą do datkową, w tym produktów markowych oraz marki własnej. Sprawdzono szczelność i oznakowanie opakowań produktów. Określono ilość żywych komórek mikroflory pożądanej i szkodliwej. Oznaczono następujące parametry fizykochemiczne: pH, kwasowość miareczkową i zawartość tłuszczu. Wykonano ocenę organoleptyczną. Wszystkie produkty zapakowane były w szczelne opakowania. Większość jogurtów miała etykiety oznakowane zgodnie z obowiązującym prawem. Jakość mikrobiologiczna większości produktów była bardzo dobra. W większości prób oznaczono niewłaściwy stosunek pomiędzy Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbruecki ssp. bulgaricus. Stwierdzono nieprawidłowości pomiędzy oznaczoną a deklarowaną ilością tłuszczu. (abstrakt oryginalny)
EN
In the present study the quality of the natural yoghurt with additional microflora was evaluated, including brand products and yoghurts of own brand. The tightness and labeling of products packaging were checked. The count of desirable and harmful microflora was determined. Following physicochemical parameters were evaluated: pH, titration acidity and fat content. Organoleptic evaluation was performed. All products were packed in tight packages. The majority of yoghurts' labels were in agreement with the legislation. The microbial quality of the majority of the products was very good. Most of the samples contained incorrect ratio of Streptococcus thermophilus to Lactobacillus delbruecki ssp. bulgaricus. Discrepancy between declared and determined fat content was found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
56--64
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Bylund G. (1995) Dairy processing handbook. Tetra Pak Processing Systems AB, Sweden, 238.
  • [2] Dzwolak W., Ziajka S., Chmura S., Baranowska M. (2000) Produkcja mlecznych napojów fermentowanych. Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa.
  • [3] Gawęcka J., Jędryka T. (2001) Analiza sensoryczna. Wybrane metody i przykłady zastosowań. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.
  • [4] IJHARS o wynikach kontroli planowanej w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych. Przegl. Mlecz., 2011, 7, 39-41.
  • [5] Jakubczyk E., Kosikowska M., Skarżyńska M. (2004) Jakość jogurtów produkowanych w Polsce. Przem. Spoż., 10, 31-35.
  • [6] Kontrole przeprowadzone przez IJHARS. Przegl. Mlecz., 2010, 3, 44-45.
  • [7] Krajewska-Kamińska E., Śmietana Z., Bohdziewicz K. (2007) Bakterie probiotyczne w produkcji żywności. Przem. Spoż., 5, 36-41.
  • [8] Kryteria stosowania terminów "świeży", "czysty", "naturalny" itp. w znakowaniu żywności. Food Standards Agency, Warszawa, 2002 http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopModules/SearchEngine/SearchEngine.aspx?SearchText=kryteria%20stosowania, dostęp w dniu 24.08.2011.
  • [9] Mały Rocznik Statystyczny Polski, 2002, GUS, Warszawa.
  • [10] Mały Rocznik Statystyczny Polski, 2011, GUS, Warszawa.
  • [11] Molska J., Nowosielska R., Frelik I., (2003) Zmiany jakości mikrobiologicznej kefiru i jogurtu rynku warszawskiego w latach 1995-2001. Roczn. PZH., 54, 2, 145-152.
  • [12] Moneta J. (2006) Fermentowane produkty mleczne suplementowane bakteriami probiotycznymi. Przegl. Mlecz., 1, 4-8.
  • [13] Nieżurawski L., Szczepańska E. (2004) Preferencje klientów na rynku wybranych produktów mleczarskich. Przegl. Mlecz., 4, 10-14.
  • [14] Orzechowska K., Molska I., Frelik I., (2002) Jakość mikrobiologiczna jogurtu i biojogurtu na rynku warszawskim w latach 2000/2001. Przegl. Mlecz., 9, 404-406.
  • [15] Panfil-Kuncewicz H., (2008) Najczęstsze błędy i problemy w znakowaniu produktów mlecznych w Polsce, [w:] Przewodnik znakowania produktów mlecznych. Red. Nitecka E., Związek Prywatnych Przetwórców Mleka, Warszawa, 90.
  • [16] Pluta A., Berthold A., Ziarno M., Molska I., Frelik I., Nowosielska R., Orzechowska K. (2001) Jakość mikrobiologiczna jogurtów krajowych. Przem. Spoż., 4, 37-39.
  • [17] PN-75/A-86130. Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne. Metody badań.
  • [18] PN-93/A-860334-07. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie metodą płytkową w temperaturze 25 °C.
  • [19] PN-93/A-860334-08. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Wykrywanie bakterii z grupy coli i oznaczanie NPL.
  • [20] PN-93/A-860334-15. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów.
  • [21] PN-A-86061:2002. Mleko i przetwory mleczne. Mleko fermentowane.
  • [22] Ratajczak J. (2011) Rynek produktów mlecznych. Poradnik Handlowca, 1, 50-60.
  • [23] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. Nr 137, poz. 966, z późń. zm.).
  • [24] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 137, poz. 967).
  • [25] Seremak-Bulge J. (2011) Rynek mleka na progu 2011 r. Przem. Spoż., 3, 14-17.
  • [26] Sobczyński A., Żmudziński W. (2006) Ocena jakości wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.
  • [27] Vinderola C.G., Reinheimer J.A. (1999) Culture media for the enumeration of Bifidobacterium bifidum and Lactobacillus acidophilus in the presence of yoghurt bacteria. Int. Daily J., 9, 497-505.
  • [28] Wądołowska L. (2010) Produkty mleczne a zdrowie - wybrane aspekty problemu. Przegl. Mlecz., 7, 28-31.
  • [29] Zestawienie zbadanych laboratoryjnie produktów na podstawie danych z wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Handlowej. Załącznik do raportu Konsument na rynku artykułów żywnościowych (w świetle wyników kontroli produktów mlecznych, mięsnych, rybnych i miodu). Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji, Warszawa 2009 http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=429, dostęp w dniu 24.08.2011.
  • [30] Ziarno M., Zając A. (2007) Mleczne produkty fermentowane a poziom cholesterolu. Przem. Spoż., 3, 44-46.
  • [31] Zmarlicki S. (2010) Mleczne napoje fermentowane - wybrane aspekty zdrowotne. Przem. Spoż., 4, 30-33.
  • [32] Ziarno M. (2004) Prozdrowotne właściwości bakterii mlekowych. Przegl. Mlecz., 11, 4-10.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214837

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.