PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 217 | 66--73
Tytuł artykułu

Polyethylene Composites Filled with Starch Octenylsuccinate

Warianty tytułu
Kompozyty polietylenowe napełnione oktenylobursztynianem skrobiowym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The effect of different starch fillers on the mechanical properties and structure of polyethylene composites were investigated. Native starch and starch modified with octenylsuccinic anhydride (OSA) containing 0.5% or 2.5% of ester groups were used as fillers. Polyethylene (PE) and mixtures of PE with 40% of starch (native and modified) were extruded and injection moulded. It was found that mechanical properties of composites containing modified starches are similar to mechanical properties of composites with native starch. Contrary to expectations, the modification of starch with octenylsuccinic anhydride did not improve its compatibility with polyethylene matrix. (original abstract)
W artykule oceniono wpływ skrobi modyfikowanej bezwodnikiem oktenylobursztynowym, zawierającej 0.5% i 2.5% grup estrowych, zastosowanej jako napełniacz, na podstawowe właściwości mechaniczne oraz strukturę kompozytów o matrycy polietylenowej. Kompozyty w postaci granulatów napełnione w 40% skrobią otrzymano, stosując wytłaczarkę jednoślimakową, a następnie metodą wtryskiwania wykonano próbki do badań. Stwierdzono, że kompozyty zawierające skrobię modyfikowaną mają właściwości mechaniczne porównywalne z kompozytami, w których jako napełniacz zastosowano skrobię natywną, czyli - wbrew oczekiwaniom - modyfikacja skrobi bezwodnikiem oktenylobursztynowym nie poprawiła jej kompatybilności z matrycą polietylenową. Wykazano też, że napełniacz skrobiowy nie wpływa na proces krystalizacji polietylenu, w tym na obniżenie jego stopnia krystaliczności w kompozytach. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
66--73
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Technology, Poland
  • Poznan University of Technology, Poland
  • Department of Food Concentrate and Starch Products in Poznań, Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Warsaw
  • Department of Food Concentrate and Starch Products in Poznań, Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Warsaw
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
Bibliografia
  • Bhosale, R., Singhal, R., 2007, Effect of Octenylsuccinylation on Physicochemical and Functional Properties of Waxy Maize and Amaranth Starches, Carbohydrate Polymers, vol. 68, no. 3, pp. 447-456.
  • Biswas, A., Shogren, R.L., Kim, S., Willett, J.L., 2006, Rapid Preparation of Starch Maleate Half-esters, Carbohydrate Polymers, vol. 64, no. 3, pp. 484-487.
  • Evangelista, R.L., Nikolov, Z.L., Sung, W., Jane, J.L., Gelina, R.J., 1991, Effect of Compounding and Starch Modification on Properties of Starch-filled Low-density Polyethylene, Industrial & Engineering Chemistry Research, vol. 30, no. 8, pp. 1841-1846.
  • Hui, R., Qi-he, C., Ming-liang, F., Qiong, X., Guo-qing, H., 2009, Preparation and Properties of Octenyl Succinic Anhydride Modified Potato Starch, Food Chemistry, vol. 114, no. 1, pp. 81-86.
  • Jiugao, Y., Ning, W., Xiaofei, M., 2005, The Effects of Citric Acid in the Properties of Thermoplastic Starch Plasticized by Glycerol, Starch/Starke, vol. 57, pp. 494-504.
  • Jyothi, A.N., Rajasekharan, K.N., Moorthy, S.N., Sreekumar, J., 2005, Microwave-assisted Synthesis and Characterization of Succinate Derivatives of Cassava (Manihot Esculenta Crantz) Starch, Starch/Starke, vol. 57, no. 11, pp. 556-563.
  • Kim, M., 2003, Evaluation of Degradability of Hydroxypropylated Potato Starch/Polyethylene Blend Films, Carbohydrate Polymers, vol. 54, no. 2, pp. 173-181.
  • Liu, Z., Li, Y., Cui, F., Ping, L., Song, J., Ravee, Y., Jin, L., Xue, Y., Xu, J., Li, G., Wang, Y., Zheng, Y., 2008, Production of Octenyl Succinic Anhydride-Modified Waxy Corn Starch and Its Characterization, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 56, no. 28, pp. 11499-11506.
  • Modig, G., Nilsson, L., Bergenstahl, B., Wahlund, K.G., 2006, Homogenization-induced Degradation of Hydrophobically Modified Starch Determined by Asymmetrical Flow Field-flow Fractionation and Multi-angle Light Scattering, Food Hydrocolloids, vol. 20, no. 7, pp. 1087-1095.
  • Nawang, R., Danjaji, I.D., Ishiaku, U.S., Ismail, H., Mohd I., Z.A., 2001, Mechanical Properties of Sago Starch-filled Linear Low Density Polyethylene (LLDPE) composites, Polymer Testing, vol. 20, no. 2, pp. 167-172.
  • Paukszta, D., Leja, K., Sobocińska, K., Lewandowicz, G., 2009, Zastosowanie chemicznie i fizycznie modyfikowanych skrobi jako napełniaczy polietylenowych kompozytów, Nauka. Przyroda. Technologie, vol. 3, nr 4, pp. 1-11.
  • Paukszta, D., Lubiewski, Z., Sobocińska, K., Kończal, A., Lewandowicz, G., 2008, Wpływ struktury krystalicznej skrobi zastosowanej jako napełniacz właściwości biorozpraszalnego kompozytu polietylenowego, Opakowanie, nr 11, pp. 30-35.
  • Pedroso, A.G., Rosa, D.S., 2005, Mechanical, Thermal and Morphological Characterization of Recycled LDPE/corn starch blends, Carbohydrate Polymers, vol. 59, pp. 1-9.
  • Pushpadaas, H.A., Marx, D.B., Hanna, M.A., 2008, Effects of Extrusion Temperature and Plasticizers on the Physical and Functional Properties of Starch Films, Starch/Starke, vol. 60, pp. 527-538.
  • Qiao, X., Jiang, W., Sun, K., 2005, Reinforced Thermoplastic Acetylated Starch with Layered Silicates, Starch/Starke, vol. 57, pp. 581-586.
  • Rodriguez-Gonzalez, F.J., Ramsay, B.A., Favis, B.D., 2003, High Performance LDPE/thermoplstic Starch Blends: A Sustainable Alternative to Pure Polyethylene, Polymer, vol. 44, pp. 1517-1526.
  • Wang, L., Shogren, R.L., Willet, J.L., 1997, Preparation of Starch Succinates by Reactive Extrusion, Starch/Starke, vo. 49, pp. 116-120.
  • Yin, Q., Dong, A., Wang, J., Yin, Y., 2008, Rheological and Thermal Behavior of a Starch/LDPE Blends Containing EAA, Polymer Composites, vol. 29, no. 7, pp. 745-749.
  • Zhang, S.D., Zhang, Y.R., Yhu, J., Wang, X.L., Zang, K.K., Wang, Y.Z., 2007, Modified Corn Starches with Improved Comprehensive Properties for Preparing Thermoplastics, Starch/Starke, vol. 59, pp. 258-268.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215439

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.