PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 344 | 55--62
Tytuł artykułu

Niektóre własności mięsa króliczego

Warianty tytułu
Some Properties of Rabbit Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy starano się poddać charakterystyce mięso królicze, z równoczesnym rozpatrzeniem zależności wybranych parametrów jakości mięsa od płci zwierząt, jako że zagadnienie to zostało do tej pory mało poznane.
EN
The physicochemical analysis of rabbit neat showed high amounts of protein and snail content of fat in the analysed raw meat. No significant effects of sex and zoometric parameters on the physicochemical factors have been stated. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--62
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Chmarzyński W., Trwałość mięsa króliczego "Gospodarka Mięsna" 1983, nr 4, s. 15.
  • Ozierżyńska-Cybulko B., Bunik T., Sprada E., Gajewska-Szczerbal H., Technologiczna charakterystyka tusz króliczych "Roczniki", AR, Poznań 1982, CXLI, s. 11.
  • Kawińska J., Niedźwiadek S., Możliwość zastosowania lizyny w mieszankach przemysłowych dla królików rzeźnych "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, nr 4, s. 14.
  • Kołczak T., Biologiczne podstawy technologii mięsa, AR, Kraków 1983.
  • Kopański R., Podstawy przemysłowej produkcji królików, PWRiL, Warszawa 1977.
  • Kuźniewicz J., Wojsyk-Kuźniewicz A., Wartość rzeźna Królików brojlerów "Przemysł Spożywczy" 1978, nr 9, s. 303.
  • Myszkowska T., Pieczonka W., Rymanowicz R., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa brojlerów króliczych rasy białej termondzkiej, maszynopis.
  • Porc J., Widyk J., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa królików wybranych ras, "Gospodarka Mięsna" 1980, nr 3, s.12.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216041

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.