PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | nr 9 | 4--7
Tytuł artykułu

Inżynieria bezpieczeństwa żywności

Warianty tytułu
Food Safety Engineering
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Intensywny rozwój nauki i badań prowadzonych w zakresie bezpieczeństwa żywności sprawia, że bezpieczeństwo żywności staje się interdyscyplinarną sferą nauki, która łączy wiedzę z bardzo licznych dziedzin i dyscyplin naukowych. W artykule opisano podstawowe cele, kierunki badawcze i elementy składowe inżynierii bezpieczeństwa żywności, jako nieformalnie i samoistnie wyodrębnionej dyscypliny naukowej. Wskazano także na konieczność podjęcia działań dotyczących kształcenia specjalistów - inżynierów bezpieczeństwa żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
An intensive development of science and a great progress of scientific researches relating to food safety allow to create the food safety as a interdisciplinary area of science connecting a knowledge from many scientific domains and disciplines. In article are described some fundamental goals, research directions and components of food safety engineering as a scientific discipline informally self-singled out. In the paper the necessity of taking some actions aiming at education of specialists called the food safety engineer, also is pointed out. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
4--7
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Center for Food Safety Engineering. http://www.cfse.perdue. edu (dostęp: 10.06.2011).
  • Da-Wen Sun 2011. Handbook of Food Safety Engineering. Willey-Blackwell (w druku).
  • Kolman R. 1992. Inżynieria jakości. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Kolman R. 2003. Zastosowania inżynierii jakości. Poradnik. "AJG" Spółka z o.o., Zakład Pracy Chronionej - Oficyna Wydawnicza, Bydgoszcz.
  • Kolman R. 2009. Kwalitologia. Wiedza o różnych dziedzinach jakości. Wyd. PLACET, Warszawa.
  • López-Gómez A., Fernandez P.S., Palop A., Periago P.M., Martinez-López A., Marin-Iniesta F., Barbosa-Canovas CV. 2009. Food Safety Engineering: An Emergent Perspective. Food Eng. Rev. 1: 84-104.
  • Mantura W. 2010. Zarys kwalitologii. Wyd. Politechniki Poznańskiej, Poznań.
  • Nikonorow M., Hrynk K., Sadowska H., Studniarska B., Witkowski H. 1972. Nadzór sanitarny nad żywnością i przedmiotami użytku. Podręcznik instruktora higieny (pod. red. M. Nikonorowa). PZWL, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216257

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.