PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 1 | 95--113
Tytuł artykułu

Możliwości integracji systemów zarządzania jakością ISO 9001, ISO/IEC 17025 i ISO/IEC 17020 w jednostkach inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności

Autorzy
Warianty tytułu
The Possibilities of Integration of Quality Management Systems ISO 9001, ISO/IEC 17020 and ISO/IEC 17025 in Inspection Bodies Supervising the Safety of the Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W Polsce za nadzór nad bezpieczeństwem żywności odpowiedzialnych jest sześć typów jednostek inspekcyjnych - łącznie 1099 jednostek inspekcyjnych na różnych szczeblach. W celu zapewnienia ochrony zdrowia i życia konsumentów jednostki inspekcyjne powinny być właściwie zorganizowane. W tym celu jednostki te coraz częściej podejmują decyzję o wdrożeniu systemów zarządzania jakością (ISO 9001, ISO/IEC 17020, ISO/IEC 17025). W artykule tym przedstawiono wyniki analizy dotyczącej wdrożeń systemów zarządzania w jednostkach inspekcyjnych w Polsce. Z uwagi na to, że wdrożenie i utrzymanie systemów zarządzania jest czasochłonne i kosztowne - przedstawiono również możliwości integracji tych systemów. Omówiono także inne koncepcje zarządzania możliwe do wdrożenia w jednostkach inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności na rzecz poprawy jakości wykonywanych działań. (abstrakt oryginalny)
EN
In Poland there are six types of inspection bodies responsible for the supervision of the food safety. In our country there are totally 1099 such bodies on various levels of management. In order to ensure the protection of human health and life, the inspection bodies mentioned above should be properly organized. To obtain the goal these bodies more and more often decide on the implementation of the quality management systems (ISO 9001, ISO 17020, ISO 17025). In this article it is the analysis of the state of the quality management systems implementation in Poland is presented. Since the implementation as well as the coordination of the system mentioned above is both time and money consuming the article also presents the opportunities of integrating the systems. The author also describes other management conceptions that are possible to be implemented in the food inspection bodies in order to improve the quality of the duties realized by them. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--113
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu w Gdyni
Bibliografia
  • [1] Bagiński J. (red.), Menedżer jakości. Jakość, środowisko, bezpieczeństwo, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2000.
  • [2] Bugdol M., Podstawowe problemy zarządzania jakością w krajowych urzędach administracji samorządowej, "Ekonomia i Organizacja Przedsiębiorstw" 2001, nr 4.
  • [3] Czermiński J. (red.), Pełnomocnik jakości - część I, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia 2005.
  • [4] Dendura K., Normy systemów zarządzania jako narzędzie dostosowania organizacji do wymagań, [w:] Dostosowanie polskich przedsiębiorstw i instytucji do wymogów gospodarki rynkowej. Relacje z otoczeniem, R. Rutka (red.), Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Gdańskiego "Organizacja i Zarządzanie", Zeszyt nr 17, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2003.
  • [5] Grudowski P., Jakość, środowisko i BHP w systemach zarządzania, AG, Bydgoszcz 2003.
  • [6] Jendza D., Wdrożenia systemów zarządzania jakością w jednostkach inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności, "Problemy Jakości" 2001, nr 10.
  • [7] Jendza D., Suchanowska A., Integracja systemów zarządzania w jednostkach inspekcyjnych nadzorujących bezpieczeństwo żywności, [w:] Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy, T. Sikora (red.), Kraków 2008.
  • [8] Kleniewski A., Integracja systemów zarządzania jakością, środowiskiem, bezpieczeństwem i higieną pracy, "Problemy Jakości" 2004, nr 11.
  • [9] PN-EN ISO/IEC 17020:2006 Ogólne kryteria działania różnych rodzajów jednostek inspekcyjnych.
  • [10] Kryteria działania różnych typów jednostek kontrolujących (inspekcyjnych) według normy PN-EN 45004:1998 i EAL-G4:1996, Polskie Centrum Akredytacji, DAK-01, wyd. 2, 2001.
  • [11] Ogólne wytyczne dotyczące akredytacji jednostek inspekcyjnych w odniesieniu do wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17020:2006, Polskie Centrum Akredytacji, wyd. 4, 2007.
  • [12] PN-EN ISO 9001:2009 System zarządzania jakością. Wymagania.
  • [13] PN-EN ISO/IEC 17025:2005 Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216791

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.