PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 246 Polityka ekonomiczna | 563--573
Tytuł artykułu

Konkurencyjność ekonomiczna versus konkurencyjność społeczna w rolnictwie

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Economic Competitiveness Versus Social Competitiveness in Agriculture
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Konkurencyjność ekonomiczna stanowi jedną z podstawowych kategorii ekonomicznych. Ta kategoria pomija efekty zewnętrzne towarzyszące wytwarzaniu dóbr rynkowych, które są jednak ważne dla dobrobytu społecznego. Uwzględnienie tych efektów w analizie konkurencyjności prowadzi do kategorii konkurencyjności społecznej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku rolnictwa, gdzie rozmiary efektów zewnętrznych, zarówno ujemnych, jak i dodatnich, są znaczące. Zależą one od modelu rolnictwa, według którego są wytwarzane produkty rolnicze (czyli industrialnego lub zrównoważonego). Mechanizm rynku samoistnie powoduje, iż ujemne efekty zewnętrzne są wytwarzane w nadmiarze, natomiast dodatnie efekty zewnętrzne w niedoborze w stosunku do potrzeb społecznych. W związku z tym wskazane jest uruchomienie czynnika politycznego dla zmniejszenia rozbieżności pomiędzy konkurencyjnością ekonomiczną i konkurencyjnością społeczną, które prowadzą odpowiednio do optimum ekonomicznego i optimum społecznego. (abstrakt oryginalny)
EN
Economic competitiveness is one of the main economic categories. This category passes over externalities, accompanying the production of market (commercial) goods, which are, however, important for social welfare. Taking into consideration these externalities in the analysis of competitiveness leads to the category of social competitiveness. In the case of agriculture, externalities are particularly important, because of significant dimensions of negative and positive ones. The kind of externalities depends on the model of agriculture (i.e. industrial or sustainable). The mechanism of the market economy contributes to the excessive production of negative externalities and shortage of positive externalities, in relation to social needs. Referring to this problem, it is advisable to initiate a political factor to reduce disparities between economic and social competitiveness, which lead to economic and social optimum. (original abstract)
Rocznik
Strony
563--573
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • BLI, Food security, climate change & biodiversity. The role of European agriculture in a changing world, A BirdLife International discussion paper, April 2009.
  • Chavas J.P., Structural Change of Agricultural Economics, [w:] Agricultural Production, red. B.L. Gardner, C.G. Rausser, vol. 1A, Elsevier, Amsterdam-London-New York-Oxford-Paris- -Shannon-Tokyo 2001, s. 263-285.
  • Cochrane W.W., The Development of American Agriculture: An Historical Analysis, University of Minnesota Press, Minneapolis 1979.
  • Cooper T., Hart K., Baldock D., Provision of public goods through agriculture in the European Union, IEEP, London 2009, http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/external/public-goods/report_en.pdf.
  • Daly H., Ecological Economics and Sustainable Development, Selected Essays of Herman Daly, Edward Elgar, Cheltenham, UK Northampton, MA, USA 2007.
  • Eastwood R., Lepton M., Newell A., Farm Size, [w:] Handbook of Agricultural Economics, red. R. Evenson, P. Pingali, vol. III, Elsevier 2004.
  • EC, Environmental Integration and the CAP. A Report to the European Commission, DG Agriculture (D. Baldock, J. Dwyer, J. M. Sumpsi Vinas), Institute for European Environmental Policy, September 2002.
  • Eckersley R., The Green State: Rethinking Democracy and Sovereignty, MIT Press, Cambridge, MA 2004.
  • ENRD, Public Goods and Public Intervention. European Network for Rural Development, Thematic Working Group 3, Final Report, December 2010.
  • Harford T., Sekrety ekonomii, czyli ile naprawdę kosztuje twoja kawa?, Wyd. Literackie, Kraków 2011.
  • IEEP, Anticipated Indirect Land Use of Biofuels and Bioliquides in the EU - An Analysis of the National Renewable Energy Action Plans, Institute for European Environmental Policy, London 2010.
  • OECD, Towards Green Growth , 2011, www.oecd.org/greengrowth.
  • Ronald P.C., Adamchak R.W., Organic, Genetics, and the Future of Food,Oxford Univ. Press, New York 2008.
  • Scheele M., Environmental services provided by Agriculture: The setting of environmental targets and reference levels, Conference Paper, Gran, Norwey 1999.
  • Swinnen J.F.M., Reforms, globalization, and endogenous agricultural structures, "Agricultural Economics" 2009, vol. 40, supplement, s. 719-732.
  • The Royal Society, Reaping the Benefits. Science and the Sustainable Intensification of Global Agriculture, October, London 2009.
  • Tomczak F., Gospodarka rodzinna w rolnictwie: uwarunkowania i mechanizmy rozwoju, IRWiR PAN, Warszawa 2005.
  • Woś A., Zegar J. St., Rolnictwo społecznie zrównoważone, IERiGŻ, Warszawa 2002.
  • Zegar J.S., Ekonomia wobec kwestii agrarnej, "Ekonomista" 2010, nr 6, s. 799-804.
  • Zegar J.S., Kategoria optymalności w rozwoju rolnictwa. Współczesne wyzwania, "Roczniki Nauk Rolniczych" 2010, Seria G, vol. 97, nr 3, s. 303-308.
  • Zegar J.S., Przesłanki nowej ekonomiki rolnictwa, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2007, nr 4, s. 5-27.
  • Zielony wzrost, zielony zysk. Jak zielona rewolucja stymuluje gospodarkę, Oficyna Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., Warszawa 2011.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217867

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.