PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 158 | 31--37
Tytuł artykułu

Customer Review of Chosen Fermented, Supplemented whit Plant Extracts, Milk Drinks

Warianty tytułu
Konsumencka ocena wybranych mlecznych napojów fermentowanych suplementowanych dodatkami roślinnymi
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące oceny konsumenckiej wybranych mlecznych napojów fermentowanych suplementowanych dodatkami pochodzenia roślinnego. Materiał badawczy stanowiły jogurty pitne z dodatkiem limonki, wanilii i grapefruita z koenzymem Q10 oraz kawy z guaraną. Doświadczenia obejmowały ocenę smaku, zapachu, barwy i konsystencji tych produktów. Badania przeprowadzono na grupie 200 osób ( 123 kobiety i 77 mężczyzn) w wieku 23-36 lat. Zastosowano metodę 5-punktową skali z uwzględnieniem współczynników ważkości. Przeprowadzona ocena wykazała, iż wśród jogurtów z dodatkami pochodzenia roślinnego najwyższą notę konsumencką otrzymał jogurt o smaku waniliowym. Natomiast mleczny napój fermentowany suplementowany kawą i guaraną uzyskał najniższą ocenę. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
31--37
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Bogacz, A., What new in world of aromas and the additions to food, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1, 2007, 34-37.
  • Cymanow, P., Opinion of the consumers 'preference creamery products on example of occupants of Cracow, Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 4, 2008, 51-55.
  • EU Commission DG SANCO, Draft proposal for regulation of the European Parliament and of the Council on nutrition, functional and health claims made on foods, 2002, Working document 1832/2002.
  • Girard, K., Antioxidant on market of functional food, Przemysł Spożywczy, 1, 2008, 32-33.
  • Jeżewska-Zychowicz, M., The influence of preference on consumption of milk and the milk products among youth in age 13-15 years, Pol. Technologia Alimentaria 3(2), 2004, 171-182.
  • Krygier, K., Problems of safety of additions to food, Przemysł Spożywczy, 8, 2005, 42-46.
  • Kudełka, W, Fermented in European Union the profile of milk drinks as well as in Poland, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2005,678,149-160.
  • Kunachowicz, H., Przygoda, B., To enrich food czy to does not enrich?, Przemysł Spożywczy, 2008, 8, 86-89.
  • Kuśmierczyk, K., Szepieniec-Puchalska, D., The change in consumption of food in Poland, Przemysł Spożywczy, 12, 2008, 6-13.
  • Libudzisz, Z., The intestinal microflora and the new generations of milk drinks fermented, Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement 26, 1999, 5-13.
  • Nowak, M., Trziszka, T, Szołtysik, M., The preferences of consumers of milk drinks fermented, Żywn. Nauk. Techn. Jakość, 1(50), 2007, 77-83.
  • Warsewicz-Górska, H., Świątkowska, M., Krajewski, K., The factors formative the consumers' behaviours on market of yoghurt in Poland, Przegl. Mlecz., 5, 1999.
  • Wieczorkiewicz, R., Yoghurt on health, Portal spożywczy, www.portalspozyw-czy.pl, data aktualizacji 06-05-2009.
  • Zaręba, D., Ziarno, M., Czapska, M., Bednarczyk, M., The conditioning the survivability of microflora of yoghurt factors and the bioyoghurt, Przegląd Mleczarski, 10, 2008, 8-13.
  • Managing with 18 September 2008 the Minister of Health in matter of permissible additional substances, Dz. U. with day 3 October 2008.
  • Zmarlicki, S., The wholesome aspects of milk and the milk products, Zdrowie Publiczne, 116, 2006, 142-146.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218331

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.