PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 158 | 55--60
Tytuł artykułu

Changes in Coffee Beans and Ground Coffee Duging Storage

Warianty tytułu
Zmiany przechowalnicze w palonej kawie ziarnistej i mielonej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Do badań przechowalniczych przeznaczono kawę Arabikę mytą z Kolumbii, niemytą Arabikę z Brazylii i mytą Robustę z Indii. Aromat i smak naparów tych kaw jest wyraźnie zróżnicowany. Kawa palona ziarnista i mielona była przechowywana w opakowaniach z laminatu PET/ folia Al/ PE w lodówce (6°C) i w temperaturze pokojowej (20°C), w czasie 3 miesięcy. Badania organoleptyczne (w skali 10 punktowej) naparów powtarzano każdego tygodnia. W czasie przechowywania najwyraźniej pogarszał się aromat, trwałość i pełnia smaku naparu. Nie zaobserwowano znaczących różnic między kawą ziarnistą i mieloną przechowywaną w lodówce i w temperaturze pokojowej. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
55--60
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Boe, R, Coffee, Cassel &Co, London 2001.
  • Hamrol, A., Mantura, W., Zarządzanie jakością - teoria i praktyka, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2002.
  • Hrankowski, H., Kawa - surowiec i technologia, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1976.
  • Jobin, P., Coffee Produced Thought The World, Duboc Lc Havre, France 1992.
  • www.nationalgeographic.com [dostęp: czerwiec 2009].
  • PN-ISO 3509:2007, PKN Warszawa..
  • PN-ISO 9116:1998, PKN Warszawa..
  • PN-ISO 4072:1998.
  • www.ico.org, 2009.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218339

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.