PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 4 | 55--63
Tytuł artykułu

Antiradical Activity of Infusions Prepared from the Mixtures of Dog Rose Hips and Other Components

Warianty tytułu
Aktywność przeciwrodnikowa naparów przygotowanych z mieszanek zawierających owoce dzikiej róży i inne składniki
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In this work we describe results of our experimental study on antiradical acivity of infusions prepared based on the commercially available mixtures of dog rose hips (Rosa canina L.) with several fruits. Antioxidant properties were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH free radical quenching process. We have determined the effect of infusion preparation time on the antiradical actiwity of the obtained infusions. It was shown that the antiradical activity of the infusions is an increasing function of the infusion time for each sample. It was observed that the composition of dog rose hips (Rosa canina L.) mixtures with other plants used in this work strongly affect the observed antiradical properties of the obtained infusions. We have found that the highest antiradical properties were observed for the infusions prepared from the mixtures of dog rose hips with strawberries. (original abstract)
W niniejszej pracy omówiono wyniki badań doświadczalnych dotyczących określenia aktywności przeciwrodnikowej handlowych mieszanek owoców dzikiej róży (Rosa canina L.) z innymi owocami. Badania aktywności przeciwrodnikowej przeprowadzono spektro fotometrycznie z zastosowaniem kinetycznej metody z udziałem rodnika DPPH. Określono wpływ czasu trwania procesu przygotowanywania naparu na aktywność otrzymywanych naparów. Wykazano, że aktywność przeciwrodnikowa otrzymanych naparów jest rosnącą funkcją czasu naparzania. Stwierdzono wyraźny wpływ składu surowcowego mieszanek z dziką różą (Rosa canina L.) na ich właściwości przeciwrodnikowe. Stwierdzono, że najlepszymi właściwościami przeciwrodnikowymi charakteryzuje się mieszanka owoców dzikiej róży zawierająca dodatek truskawki. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
55--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Aruoma O.I. (2001,) In vitro and in vivo methods for the assessment of antioxidant activity. In : Biologically-active phytochemicals in food. Analysis, metabilism, bioavailability and function. W. Pfanhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar (eds). Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 285-295.
  • [2] Morel I., Cillard P., Cillard J. (1998), Flavonoid-metal interactions in biological system. In: Flavonoids in health and desease. Rice-Evans C.A., Packer L. (eds.). Marcel Dekker, Inc. New York, Basel, pp. 163-177.
  • [3] Mira L., Fernandez M.T., Santos M., Rocha R., Florencio M.H., Jennings K.R. (2002), Interactions of flavonoids with iron and copper ions: a mechanism for their antioxidant activity. Free Radical Research, 36, 1199-1208.
  • [4] Hertog M.G., Hollman P.C., Katan M.B., Kromhout D. (1993) Intake of potentially anticarcinogenic flavonoids and their determinants in adults in the Netherlands. Nutr. Cancer, 20, 21-29.
  • [5] Haenen G.R., Bast A. (1999), Nitric oxide radical scavenging of flavonoids. Methods in Enzymology, 301, 490-503.
  • [6] Malinowska P., Zieliński R., Szymusiak H. (2010), Antioxidant activity of cosmetic plant extracts as a marker of their quality. Polish J. Commodity Sci., 2 (23), 76-84.
  • [7] Kończal M., Zieliński R. (2008), Study on antioxidant activity of phenolic acids present in coffee. Polish J. Commodity Sci., 2 (15), 72-79.
  • [8] De Levie R. (2008), Advanced Excel for Scientific Data Analysis. Oxford University Press.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219607

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.