PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 162 | 7--26
Tytuł artykułu

Prozdrowotne składniki żywności w informacjach żywieniowych i świadomości konsumentów

Autorzy
Warianty tytułu
Health-Promoting Constituents of Food in Nutrition Claims and Consumer Awareness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rozwój nauki o żywności i żywieniu oraz postęp w technologii żywności powodują ewolucję poglądów na temat wpływu składników żywności oraz sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka. Rosnące zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi, starzenie się społeczeństwa, rosnące koszty opieki zdrowotnej, a także potwierdzone naukowo dowody na związki między dietą a zdrowiem wpływają na wzrost zainteresowania konsumentów żywnością zawierającą korzystne dla organizmu składniki. Schorzenia określane mianem cywilizacyjnych (układu krążenia, nowotworowe, cukrzyca) stanowią problem w wielu krajach na całym świecie. W 2006 roku w Polsce ponad 46% wszystkich zgonów nastąpiło w wyniku chorób układu krążenia, a około 25% - nowotworowych, a więc chorób, u podłoża których leżą między innymi złe nawyki żywieniowe i nieodpowiednia dieta. (fragment tekstu)
EN
The aim of this study is to present problems concerning supplementation of food with vitamins and minerals, as well as with some other bioactive substances and to describe the legal UE regulations dealing with nutrition and health claims made on food. Review of the results of research on consumer awareness towards nutritional aspects of food revealed their poor knowledge of as regards nutritional aspects of food. The paper also contains a brief description of the chosen bioactive food constituents: prebiotics, dietary fiber, polyunsaturated fatty acids including CLA, aminoacids and some phytochemicals. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
7--26
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Achremowicz, B., Nowe produkty a współczesne zalecenia żywieniowe, Przem. Spoż. 2009,nr l,s. 26-29.
  • Andlauer, W., Fuerst, P., Does cereal reduce the risk of cancer?, Cereal Food World, 1999,44. (2), s. 76.
  • Ashwell, M., Concepts of Functional Foods, ILSI concise monograph series, ILSI Europe 2002.
  • Branca, F., Dietary phyto-oestrogens and bone health, Proceedings ot the Nutrition Society, 2003, 62, s. 877-887.
  • Białek, A., Tokarz, A., Źródła pokarmowe oraz efekty prozdrowotne sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 2009, 1, s. 1-12.
  • Ciborowska, H., Rudnicka, A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL, Warszawa 2009, s. 74.
  • Czerpak, R., Pietryczuk, A., Jabłońska-Trypuć, A., Obrębka, K., Aktywność biologiczna izoflawonoidów i ich znaczenie terapeutyczne i kosmetyczne, Postępy Fitote-rapii2009,2, s. 113-121.
  • De Jong, Plat, Mensink, R.P., Metabolic effects of plant sterols and stanols (review), Journal of Nutritional Biochemistry, 2003, 14, s. 362-369.
  • Ellegard, L., Anderson, S., Normen, A., Dietary plant sterols and cholesterol metabolism, Nutrition Review 2007, 65, s. 39-47.
  • Flynn, A., Moreiras, O., Stehle, P., Fletcher, R.J., Muller, D.J., Rolland, V., Wita-mins and minerals & Model for safe addition in food, Eur. J. Nutr, 2003,42, s. 118--130.
  • Gawęcki, J., Hryniewiecki, L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa PWN, 1998.
  • Gawęcki, J., Postęp w produkcji żywności a zalecenia żywieniowe, Przem. Spoż. 2007, 1,8.2.
  • Gawęcki J., Blaski i cienie wzbogacania żywności, w: P. Gębczyński, G. Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków 2009, s. 15-28.
  • Gawlik-Dziki, U., Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2004,4 (41), s. 29-
  • Gertig, H, Gawęcki, J., Słownik terminów żywieniowych, PWN, Warszawa, 2001.
  • Gray, J., Dietary fiber: definition, analysis, physiology & health, 1LS1 Europe, 2006.
  • Grajek, W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2004, 1 (38), s. 3-11.
  • Grunert, K.G., Wills, J.M., A review of European research on consumer response to nutrition information of food labels, Journal of Public Health, Springer-Verlag, 2007, s. 1-22.
  • Grunert, K.G., Wills, J.M., Pan-European consumer research on in-store behavior, understanding and use of nutrition information on food labels, and nutrition knowledge, EUFIC, 2008.
  • Hoffmann, M., Świderski, F., Napoje energetyzujące i ich składniki funkcjonalne, Przem. Spoż. 2008, 9, s. 8-13.
  • Kandaswami, C., Middleton, E., Flavonoids as antioxidants, w: Fereidoon Shahidi (red.), Natural Antioxidants; Chemistry, Health Effects and Applications, AOCS Press Champaign, Illinois, 1997, s. 174-203.
  • Kolanowski, W., Dodatkowe źródła kwasów tłuszczowych omega-3 w żywieniu człowieka, Wyd. SGGW, Warszawa 2008.
  • Korzycka-Iwanow, M., Prawo żywnościowe, wyd. 2, Wyd. Lexis-Nexis, Warszawa 2007.
  • Korzycka-Iwanow, M., Wojciechowski, P., Podstawy prawne wzbogacania żywności; ocena ryzyka a "dobreprawo", w: P. Gębczyński, G. Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków 2009, s. 52-62.
  • Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J. Gawęcki, T. Mossor-Pietra-szewska (red.), PWN, Warszawa 2006.
  • Krygier, K, Florkowska, A., Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości, Przem. Spoż. 2008, 5, s. 2-6.
  • Mantzioris, E., Cleland, L.G, Gibson, R.A., Neumann, M.A., Demasi, M., James, M.J., Biochemical effects of a diet containing foods enriched with n-3 fatty acids, American Journal of Clinical Nutrition, 2000, 72, s. 42-48.
  • Marciniak-Łukasik, K., Krygier, K, Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej, Przem. Spoż. 2004, 12, s. 35.
  • Minihane, A.M., Lovegrove, J.A., Health benefits of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), w: Ch. Williams and J. Buttriss (red.), Improving the Fat Content of Foods, CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Cambridge England, 2006, s. 107-128.
  • Ratkowska, B., Kunachowicz, H., Przygoda, B., Krajowy rynek produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne wobec wymagań prawnych UE, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2007,6 (55), s. 90-99.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 19 grudnia 2002 roku w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i ich stosowania, Dz.U. nr 27, poz. 237, 2002.
  • Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
  • Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. UE z 30 grudnia 2006 r.).
  • Report on European consumer's perception of foodstuffs labelling, 2005, www. beuc.org.
  • Scheeder, M.R.L., Modifying fats of animal origin for use in food, w: F.P. Gunstone (red.), Modifying Lipids for Use in Food, CRC Press, Woodhead Publ. Lim. Cambridge, England 2006, s. 306-335.
  • Siro, I., Kopalna, E., Kopalna, B., Ugasi, A., Functional food. Produkt development, marketing and consumer acceptance-A review, Appetite 2008, 51, s. 456-467.
  • Sojkin, B., Małecka, M., Olejniczak, T., Bakalarska, M., Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań 2009.
  • [38] Świderski, F., Waszkiewicz-Robak, B., Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej, Przem. Spoż., 2005,4, s. 20.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225) z późniejszymi zmianami.
  • Wądołowską L., Danowska-Oziewicz, M., Stewart-Knox, B., Vaz de Almeide, M.D., Differences between old and younger Poles In functional ford consumption awere-ness of metabolic syndrome risk and perceived barriers to health improvement, Food Policy, 2009, 34, 3, s. 311-318.
  • Yaqoob, P., Tricon, S., Conjugated linoleic acids (CLAs) and health, w: Ch. Williams, J. Buttriss (red.), Improoving the Fat Content of Foods, CRC Press, Wood-head Publ. Lim. Cambridge, England 2006, s. 182-209.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219919

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.