PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | nr 283 | 55--63
Tytuł artykułu

Konsumenckie kryteria oceny jakości pieczywa w świetle badań ankietowych

Autorzy
Warianty tytułu
Consumers' Criteria of the Quality of Bakery Products According to the Information Gathered from a Questionnaire
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Normatywne kryteria jakości pieczywa nie zawsze są zbieżne z wymaganiami i oczekiwaniami konsumentów. Prowadzi to w efekcie do produkowania wyrobów, których cechy mieszczą się wprawdzie w granicach zakreślonych normami, ale nie są społecznie akceptowane. Istotnym zagadnieniem jest poznanie wymagań jakościowych nabywców, ponieważ ich znajomość powinna znaleźć wyraz w doskonaleniu oceny jakościowej pieczywa. (fragm. tekstu)
EN
Consumers possess their own criteria according to which they assess the quality of bakery products. These criteria do not always correspond with those defined by the standard. The information gathered from a questionnaire shows that some important for consumers organoleptic factors (freshness, degree of baking, crispness and gloss of crust) are omitted by the standards and thus they are not taken into consideration when evaluating the quality of those products. This results in consumers' dissatisfaction with the offered bakery products, the more so as out of necessity even the products of very poor quality are bought because as yet bread has not been substituted by any other product. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Gładkowski A., Na pomoc chrupiącym bułeczkom, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1984, nr 4.
  • Karpiel Ł., Studia nad metodyką oceny jakości powszechnego użytku (na przykładzie proszków piorących), praca doktorska, AE, Kraków 1979.
  • PN-79/A-74108 Pieczywo. Metody badań i ocena punktowa.
  • PN-84/A-74103 Pieczywo mieszane.
  • Skrzypek M., Walczowska A., Jakość pieczywa w Krakowie w świetle badań ankietowych. Biuletyn Federacji Konsumentów, Warszawa 1987, nr 7.
  • Walczowska A., Metodyka testowania jakości chleba, praca badawcza, temat 03.7.2 w programie RPBP III 41, ITAE, Kraków 1987.
  • Żelazowska-Major Z., Jakość pieczywa i metody jej oznaczania, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1984, nr 4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220169

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.