PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | nr 6 | 30--41
Tytuł artykułu

Strategie konkurencji przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego w warunkach konwergencji rynku krajowego i zagranicznego

Warianty tytułu
Strategies of Competition of Enterprises of the Fruit-and-Vegetable Processing Industry under the Conditions of Domestic and Foreign Market Convergence
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono wyniki badań jakościowych konkurencyjności polskich przedsiębiorstw przemysłu owocowo-warzywnego. Analizowano źródła przewagi konkurencyjnej i stosowane strategie konkurencji na rynkach krajowym i zagranicznych. Strategie badanych przedsiębiorstw są zgodne z przewagami konkurencyjnymi związanymi z jakością produktów i specjalizacją produkcji. Zbieżność ocen przedsiębiorców wskazuje na konwergencję warunków rynkowych w kraju i za granicą. Jednak przedsiębiorcy relatywnie słabiej oceniali swoją pozycję na rynkach zagranicznych niż na rynku krajowym. Słabsza pozycja badanych przedsiębiorstw na rynkach zagranicznych wynika z niskiego stopnia koncentracji przedsiębiorstw przemysłu przetwórstwa owoców i warzyw oraz z ich relatywnie niskiej innowacyjności. (abstrakt oryginalny)
EN
In her article, the author presents results of qualitative research of competitiveness of Polish enterprises of the fruit-and-vegetable processing industry. She analysed the sources of competitive advantage and the applied competition strategies in the domestic and foreign markets. Strategies of the surveyed enterprises comply with competitive advantages connected with quality of products and produce specialisation. Convergence of opinions of entrepreneurships indicates the convergence of market conditions in the country and abroad. However, entrepreneurs relatively worse assessed their position in foreign markets than in the domestic one. The weaker position of the enterprises in question in foreign markets results from a low degree of concentration of the fruit-and-vegetable processing industry enterprises and their relatively low innovativeness. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
30--41
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Gajek L., Kałuszka M., Wnioskowanie statystyczne. Modele i metody, WNT, Warszawa 2000.
  • Gorynia M., Łaźniewska E. red., Kompendium wiedzy o konkurencyjności, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2009.
  • Jankowska B., Międzynarodowa konkurencyjność branży na przykładzie polskiej branży budowlanej w latach 1994-2001, WAE, Poznań 2005.
  • Kaczmarek-Piątek K., Rynek przetworów owocowo-warzywnych, mięsnych i rybnych, Raport Pentor - Poznań, Instytut Badania Opinii i Rynku, Poznań 2001.
  • Nowak S., Metodologia badań socjologicznych, PWN, Warszawa 1970.
  • Pierścionek Z., Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  • Porter M.E., Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, MTBiznes, Warszawa 2006.
  • Sobczyk M., Statystyka opisowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  • Tellis W., 1997, Application of a Case Study Methodology, "The Quantitative Report", vol. 3, nr 3, http://www.nova.edu/sss/QR/QR-3-3/tellis2.html.
  • Urban R., Szczepaniak I., Mroczek R., Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (synteza), IERiGŻ-PlB, Warszawa 2010.
  • Yip G.S., Strategia globalna, PWE, Warszawa 2004.
  • Zielińska-Głębocka A. red., Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej, WUG, Gdańsk 2005.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220265

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.