PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 2 (5) | 109--119
Tytuł artykułu

Badanie składu chemicznego wysłodków buraczanych - produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Examination of Chemical Composition of Sugar Beet Pulp - a by-Product of Sugar Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym otrzymywanym po procesie wysładzania buraków cukrowych. Wykorzystuje się je przede wszystkim jako wysokoenergetyczne pasze dla zwierząt hodowlanych. Wysłodki są cennym rodzajem biomasy ze względu na znaczną zawartość składników węglowodanowych: celulozy i hemicelulozy, oraz niewęglowodanowych: ligniny i białka. Mogą być istotnym źródłem wielu surowców stosowanych w różnych gałęziach przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego. W pracy przedstawiono wyniki analiz dotyczących składu chemicznego wysłodków buraczanych. Uzyskane dane stanowią bazę do dalszych badań eksperymentalnych nad tym rodzajem surowca. Istnieje możliwość pozyskania z wysłodków w warunkach hydrotermalnego rozkładu w wodzie w stanie pod- i nadkrytycznym, wielu cennych substancji niezbędnych w produkcji przemysłowej. (abstrakt oryginalny)
EN
Sugar beet pulp is a valuable type of biomass obtained as a by-product of sugar extraction from sugar beets. Sugar beet pulp is mostly used as a high energetic feed for livestock but due to substantial carbohydrate and non-carbohydrate content it can also be a significant source of raw materials for chemical, food, pharmaceutical and cosmetic industry. The raw materials can be obtained by the decomposition of sugar beet pulp in sub- and supercritical water. In this paper we report the results of sugar beet pulp chemical composition analyses. (original abstrcat)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
109--119
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Abramczuk W., Spychała W., Wysłodki buraczane - produkt uboczny w produkcji cukru, a jednocześnie doskonała i wartościowa pasza, "Burak Cukrowy" 2009, 4.
  • Arosemena A., DePeters E.J., Fidel J.G., Entent of variability In nutrient composition within selected by-product feedstuffs, "Animal Feed Science and Technology" 1995, 54.
  • Barowicz T., Wysłodki buraczane na kilka sposobów, "Hoduj z głową - bydło" 2010, 4.
  • Bzowska-Bakalarz M., Gołacki K., Produkcja buraków cukrowych na tle zmian technologicznych i strukturalnych w regionie Lubelskim, "Motrol" 2003, t. 5.
  • DePeters E.J., Fidel J.G., Arosemena A., Digestion kinetics of neutral detergent fiber and chemical composition within some selected by-product feedstuffs, "Animal Feed Science and Technology" 1997, 67.
  • Diamant, www.diamant.pl.
  • Dolot M., Śmigielski K., Wesołowska M., Analiza wybranych składników odżywczych w żeńszeniu amerykańskim (Panax Quinquefolium L.) uprawianym w Polsce, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej nr 984(53), Łódź 2006.
  • Duda M., Wysłodki buraczane nie tylko dla bydła, "Aktualności Rolnicze" 2009, 01(214).
  • Dufresne A., Cavaillé J.-Y., Vignon M.R., Mechanical behavior of sheets prepared from sugar beet cellulose microfibrils, "Journal of Applied Polymer Science" 1997, 64 (6).
  • Dulcet E., Technologia zakiszania wysłodków buraczanych w postaci bel cylindrycznych owiniętych folią, "Journal of Research and Applications In Agricultural Engineering" 2007, 52(3).
  • Fidel J.G., DePeters E.J., Arosemena A., Composition and digestibility of beet pulp with and without molasses and dried using three methods, "Animal Feed Science and Technology" 2000, 85.
  • Foster B.L., Dale B.E., Doran-Peterson J.B., Enzymatic hydrolysis of ammonia-treated sugar beet pulp, "Applied Biochemistry and Biotechnology" 2001, s. 91-93.
  • Hutnan N., Drtil M., Mrafkova L, Anaerobic biodegradation of sugar beet pulp, "Biodegradation" 2000, 11.
  • Levigne S., Ralet M.-C., Thibault J.-F., Characterisation of pectins extracted from fresh sugar beet under different conditions using an experimental design, "Carbohydrate Polymers" 2002, 49.
  • Mucha M., Wyniki produkcyjne w kampanii cukrowniczej 2010/2011, "Burak Cukrowy" 2011, 2.
  • NFTA, http://www.foragetesting.org/index.php?page=lab_procedures.
  • Niedziółka I., Zuchniarz A., Analiza energetyczna wybranych rodzajów biomasy pochodzenia roślinnego, "Motrol" 2006, 8A.
  • Nordzucker, www.nordzucker.pl.
  • NREL, http://www.nrel.gov/biomass.
  • Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A., Technologia produktów owocowych i warzywnych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1973.
  • PN-90/A-75101/02.
  • Polski Cukier, www.polski-cukier.pl.
  • Połeć B., Gozdek K., Baryła A, Szymański T., Możliwość wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych. Część 1. Fermentacja statyczna wysłodków buraczanych, "Gazeta Cukrownicza" 2009, 12.
  • Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polski 2010, Główny Urząd Statyczny, Warszawa 2010.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego z dnia 13 lutego 2004 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 37, poz. 334).
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu obowiązku zakupu energii elektrycznej i ciepła wytworzonych w odnawialnych źródłach energii (Dz. U. z 2004 r. Nr 267, poz. 2656).
  • Suedzucker, www.suedzucker.pl.
  • Sun R., Hugnes S., Extraction and physico-chemical characterization of pectins from sugar beet pulp, "Polymer Journal" 1998, 30 (8).
  • Świetlicki S., Wyniki techniczno-produkcyjne polskich cukrowni w kampanii cukrowniczej 2010/2011, "Gazeta Cukrownicza" 2011, 2.
  • Toğrul H., Arslan R., Flow properties of sugar beet pulp cellulose and intrinsic viscosity - molecular weight relationship, "Carbohydrate Polymers" 2003, 54.
  • Turquois T., Rinaudo M., Taravel F.R., Heyraud A., Extraction of highly gelling pectic substances from sugar beet pulp and potato pulp: influence of extrinsic parameters on their gelling properties, "Food Hydrocolloids" 1999, 13.
  • www.scribd.com/doc/39645942/Standard-Method-for-Biomass.
  • www.sugarpub.com/5/post/2010/12/eu-27-beet-sugar-industry-charting-a-new-course.html.
  • Wytyczne w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie w przemyśle rolno-spożywczym, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, Falenty-Warszawa 2010.
  • Yuldasheva N.P., Khodzhaeva M.A., Turakhozhaev M.T., Nurmukhamedova Zh., Pectin substances of sugar beet pulp, "Chemistry of Natural Compounds" 1994, 30(4).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220623

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.