PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 3 (6) | 65--77
Tytuł artykułu

Wpływ czasu przechowywania na wybrane cechy jakościowe korzenia selera

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Influance of Storing Time on Some of Qualitative Properties of Celery Root
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono wyniki badań zmian cech fizycznych korzeni selera odmiany Diamant, przechowywanego przez 6 miesięcy w piwnicy i chłodni. Mierzono zmiany zawartości wody, jędrności oraz wykonywano testy na ściskanie po zbiorze i w cyklu miesięcznym. Obniżenie jędrności oraz zawartości wody w końcowym okresie przechowywania odnotowano w przypadku selera przechowywanego w piwnicy. Od października do stycznia następuje nieznaczny spadek wartości badanych parametrów. Natomiast w okresie wiosennym w selerze potęgują się procesy gnilne dyskwalifikujące go z dalszej użyteczności konsumpcyjnej. W chłodni z kontrolowaną temperaturą gradient zmian ma tendencję spadkową przez cały okres przechowywania. Zmiany te nie dyskwalifikują go z dalszej użyteczności. Piwnica i chłodnia są skutecznym miejscem przechowywania od października do stycznia. (abstrakt oryginalny)
EN
In the thesis there are presented methods and results of the analysis of the changes of physical features of the Diamant cultivar celeriac stored for six months in root cellar and refrigerator. After the harvest and in the monthly cycle there was conducted the analysis including the change of the water content, dry matter, firmness as well as the tests of compression. In the celeriac stored in the root cellar with constant temperature during the period from October to January there appears insignificant decrease of the gradient of the analysed features. In the spring period, with the increase of the temperature, there occurs the change of the remaining parameters as qualitative and quantitative features. In the refrigerator with controlled temperature the gradient of changes tends to decrease during the whole storage period. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--77
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • Abbott J.A., Lu R., Anisotropic mechanical properties of apples, Transaction of the ASAE 1996, 39(4), 1451-1459.
  • Adamicki F., Czerko Z., Przechowalnictwo warzyw i ziemniaków, PWRiL, Warszawa 2006.
  • Bohdziewicz J., Właściwości mechaniczne warzyw o kształcie kulistym, Inżynieria Rolnicza 2006, 5.
  • Bohdziewicz J., Czachor G., Wpływ obciążenia na przebieg odkształcenia warzyw o kształcie kulistym, Uniwersytet Rolniczy we Wrocławiu, Inżynieria Rolnicza 2010, 1(119).
  • Hébert M., Vegetable Storage in Root Cellar, The University of Alaska Fairbanks, HGA-00331, 2011.
  • Jóźwiak Z., Kontrolowana atmosfera, Hasło Ogrodnicze 2005, 10, s. 14-19.
  • Krzysztofik B., Łapczyńska-Kordon B., Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane cechy sensoryczne jabłek, Inżynieria Rolnicza 2008, 2 (100), s. 121-128.
  • Łapczyńska-Kordon B., Krzysztofik B., Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane właściwości fizyczne jabłek, Inżynieria Rolnicza 2008, 2 (100), s. 179-186.
  • Stępień B., Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia, Monografie LXXIX, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.
  • Viña S.Z., Chaves A.R., Texture changes in fresh cut celery during refrigerated storage, Journal of the Science of Food and Agriculture 2003, 83, Issue 13, s. 1308-1314.
  • Wang J., Anisotropic relaxation properties of pear, Biosystems Engineering 2003, 85(1), s. 59-65.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220761

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.