PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | nr 276 | 47--56
Tytuł artykułu

Badanie zmian jakości wyrobów waflowych w czasie ich przechowywania w różnych opakowaniach jednostkowych

Autorzy
Warianty tytułu
Testing Quality Changes of Wafer Products During Storage in Different Unit Packages
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie zmian jakości wafli kakaowych, zapakowanych w różne opakowania jednostkowe. Na podstawie uzyskanych wyników starano się ustalić racjonalne opakowanie, najlepiej zabezpieczające przed niekorzystnymi zmianami jakości podczas przechowywania w magazynie w ciągu roku.
EN
Wafer products in general and wafer bars in particular are characterized by short storage life. One of the factors affecting their storage life is the correct choice of wrapping. The work aimed at determining changes in the quality of cocoa-flavoured wafer bars wrapped in unit packages made using heat sealers and the following wrapping materials: paraffin paper, polyethylene-coated paper, paraffin paperlaminated aluminium foil, varnished aluminium foil and metallized foil. Tightly-packed bars were stored in a storage room at 288°K and 65% relative humidity. These conditions met the requirements of the norm BN-76/8098-11. Sensory changes and physiochemical in dicators were registered every 4 week for one year. The results obtained made possible the determination of a ratinal wrapping which protects best against quality deterioration during storage. It has been suggested that the warrenty period be prolonged from 3 to 6 months for wafers wrapped in polyester-based metallized foil. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
47--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Almonti R., Metalized polyester film in packaging, "Food Process Ind." 1982, nr 618/X, s. 39-40.
  • Cichoń M., Włodarczyk W., Badanie tworzyw opakowaniowych i opakowań, WSE, Kraków 1974.
  • Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975.
  • Młodecki H., Piekarski L., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1982.
  • Praca zbiorowa pod red. Iwińskiej I., Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1974.
  • Praca zbiorowa pod red. Lempki A., Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, PWE, Warszawa 1985.
  • Sikora M., Przedłużenie okresów gwarancyjnych dla wafli, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1985, nr 2, s. 7.
  • Weiss G., Betz W., Der Einsatz metallisierter Verbundfolien für die Lebensmittel Verpackung, "Verpackung Rundschau" 1976, nr 9, s. 1106.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222475

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.