PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | nr 276 | 57--68
Tytuł artykułu

Wpływ stosowanych opakowań jednostkowych na zmianę wskaźników fizykochemicznych i cech sensorycznych wyrobów czekoladopodobnych

Warianty tytułu
The Effect of Unit Packages on Physiochemical Indicators and Sensory Features of Chocolate-like Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było zbadanie czy istnieje możliwość przedłużenia okresu gwarancji tabliczek czekoladopodobnych, stosując różne wersje opakowań jednostkowych, ze zwróceniem uwagi jak dany materiał opakowaniowy wpływa na wyrób. Obserwacja zmian wartości wskaźników fizykochemicznych i cech sensorycznych wyrobów w poszczególnych opakowaniach prowadzona była w celu określenia różnic wartości parametrów technicznych stwierdzających stopień zabezpieczenia wyrobu przed szkodliwymi czynnikami wpływającymi na szybkość zachodzenia niekorzystnych procesów powodujących psucie się wyrobu. Badania wykonano w Zakładach Przemysłu Cukierniczego "Wawel" w Krakowie, Zakładzie Opakowań i Przechowalnictwa Towarów i Zakładzie Towaroznawstwa Spożywczego Instytutu Towaroznawstwa AE w Krakowie.
EN
In recent years, production of the so-called chocolate-like products has developed in Poland due to a shortage of imported raw materials, mainly cocoa seed. These products have shorter storage life and are more susceptible to storage conditions than chocolate. The work aimed at examining the effect of wrapping such as polyethylene-coated paper, paraffin-paper-laminated aluminium foil, heat sealing-lacquer coated aluminium foil and metallized aluminium foil on the protection of chocolate-like product stored at 18°C and 70% relative humidity for a period of 12 months. Tight unit packages were made of the above materials. Their protective qualities were examined every four weeks basing on changes in physiochemical and organoleptic indicators. The quality of the products was found to remain stable during the first 6 months of storage regardless of the kind of wrapping. The effect of wrapping proved significant only after more than 6 months of storage. It has been suggested that the warranty period for chocolate-like products be prolonged from 2 to 6 months. Optimum wrapping material for these products has been chosen. This is polyester-based metallized aluminiium foil. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
57--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Almonti R., Metalized polyester film in packaging, "Food Process Ind." 1982, nr 618/X, s. 39-40.
  • Cichoń M., Włodarczyk W., Badanie tworzyw opakowaniowych i opakowań, WSE, Kraków 1974.
  • Hoser A., Kwaśniewska I., Baryłko-Pikielna N., Wyznaczanie współczynników ważkości jednostkowych cech sensorycznych w kształtowaniu jakości ogólnej na przykładzie soku pitnego z czarnej porzeczki, "Przemysł Spożywczy" 1984, t. 38, nr 1, s. 6-9.
  • Luis Pierre, World Packaging Developments. World Packaging Directory 1987, Cornhill Publications LTD, London 1986.
  • Mamoz E., Z "Goplaną" w herbie, "przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1984, nr 1, s. 10-12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222489

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.