Warianty tytułu
The Effect of Model Black Currant Juice on the Gloss of White Titanium Enamels
Języki publikacji
Abstrakty
W niniejszej pracy zainteresowano się odpornością białej emalii tytanowej na działanie modelowego soku z czarnej porzeczki w czasie gotowania. Sok ten, jako czynnik atakujący, wytypowano z powodu jego niskiego pH i związanej z tym jego większej agresywności wobec powierzchni emaliowanych.
The effect of model black currant juice on the gloss of white titanium enamel was tested during prolonged heating at increased temperature. A quantitative analysis of the results has revealed the samples of the experimental material to different significantly with regard to changes in gloss. The transformations that take place are not of acidic after several hundred hours of heating. A special way of a quantitative evaluation of sample susceptibility to gloss changes has been suggested. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
147--164
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Akademia Ekonomiczna w Krakowie
autor
- Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
- Ankerst H., Email, London 1966, s. 7-8, 55-75.
- Barinow J.D. Srawnitielnyje issliedowania titanowych emaliej, "Stiekło i keramika" 1975, nr 12, s. 11-12.
- BN-84/6143-01 ark. 01 Środki do prania i mycia. Płynne środki do ręcznego mycia naczyń. Wymagania i badania.
- BN-81/6143-02 ark. 01 Proszki do mechanicznego mycia naczyń. Wymagania i badania.
- Czermiński J., Iwasiewicz A., Paszek Z., Sikorski A., Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, PWN, Warszawa 1970, s. 236.
- Görlich E., Przeprowadzenie badań i ustalenie przyczyny ciemnienia białych emalii stosowanych na wnętrze naczyń kuchennych, IIM, Kraków 1974, s. 55-59.
- ISO-2743 Vitreous and porcelain enamels. Determination of resistance to boiling hydrochloric acid.
- PN-73/M 77300 ark. 02 Aparat do badań odporności emalii na działanie w podwyższonych temperaturach kwaśnych i obojętnych cieczy.
- PN-73/M 77300 ark. 05 Emaliowany sprzęt gospodarstwa domowego z blachy stalowej. Rodzaje i metody badań powłok emalierskich. Oznaczanie odporności emalii na działanie gorącego wodorotlenku sodowego i innych alkalii.
- PN-74/M 77300 ark. 22 Emaliowany sprzęt gospodarstwa domowego z blachy stalowej. Rodzaje i metody połysku emalii.
- Szwaja A., Stuss W., Badania nad korozją tytanowych powłok emalierskich, "Szkło i ceramika" 1976, nr 1, s. 11-14.
- Tomsia S., Zapytowski B., Technologia przemysłu emalierskiego, Wyd. Górniczo-Hutnicze, Katowice 1960, s. 9, 91-154, 264-265.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222629